-
Re: Pomocy
Sucha karma jest moim zdaniem do dupy. Ja najczesciej mojemu daje mix. Tzn: toche roszponki, marchew tarta, kielki z pudeleczka (auchan 2.50zl), czasami troche salaty lub pekinki ale to raczej dla pewnego urozmaicenia w czasie zimy i w malych ilosciach. poza tym zawsze jakis owoc... Sprawdz co twoj leg lubi! Co do witamin to kup tak: SERA reptimineral H oraz w aptece calcium panthatenicum- to powinno cie urzadzic na poczatek. pozatym bedziesz niedlugo musial nabyc swietlowke. Moim Zdaniem najlepiej Repti Glo 5.0 zaleznie od dlugosci (50-80 zl)
Pozdrawiam
Dlugi
-
Rety !!!
przepraszam ze troszke mnie złosc ogarnia ale dlaczego kupiłes legwana nie majac pojecia o jego potrzebach ????????
No ale skoro juz tak sie stało... to trzeba Ci pomoc.
piszesz tylko o zarówce UVA, a czy ma swietlowke z UVB????? bez tego to nawet nie masz co myslec, ze legwan bedzie zdrowy.
Koniecznie musi miec np. Repti Glo 5.0. kosztuje ok 40-50 zł
Ciepło - ja stosowałam mate grzewcza od spodu przyklejana do terrarium. Nie daje ona moze za duzo ciepła,ale jesli masz wilgotne podłoze to tym samym powoduje ona podniesienie wilgotnosci w całym terrarium.
Mata kosztuje ok 70 zł.
Mozesz zastosowac kabel grzewczy, ale on to za bardzo atrakcyjny nie jest, chyba ze go ładnie gdzies w całym wystroju schowasz.
Kamien grzewczy tez mozna, ale musi byc ustawiony tak, by legwan na nim nie siedział, bo ciepło ma miec od góry nie od dołu, no i oczywiscie moze go w ten sposob przegrzac. Głowny receptor regulacji ciepła ma przeciez na głowie - tzw oko ciemieniowe.
Jeden termometr to za mało ! na takie terrarium to chociaz 3 termometry powinny byc. w miejscu chlodniejszym, najcieplejszym i gdzies jeszcze miedzy tym wszystkim.
Tepmeratura w nocy - ok 23*C a w dzien 26-39*C
Wilgotnosc w dzien ok 70-80 % a w nocy ok 90-100%
zywienie... no... w zimie to jest troszke co sie z tym uwijać.
Cukinia, koperek, szczypiorek, starta marchewka,pietruszka -nać, bazylia tak jak piszesz i inne dostepne zioła, kiełki róznych roslinn. a W lecie to juz nie ma problemu bo wszystko praktycznie rośnie wokół Ciebie.
Ale prosze Cie... zamow sobie ksiazke od Jacku albo Ryska. Tam masz wszystko pieknie opisane a wczesniej sobie dokładnie poczytaj forum i FAQ.
Pozdrawiam !
Madzik
-
Dziekowka jutro bedzie mial wszystko co trzeba
-
LIŚCIE I PŁATKI
Kwiaty dyni
Liście rzodkiewki
Liście słonecznika
Koniczyna
Liście fasoli
Mniszek lekarski
Liście buraków
Liście brukselki (?)
Babka lancetowata
Babka zwyczajna
Liście akacji
Liście czereśni
Liście winogron
Liście jeżyn
Liście poziomek
Liście wiśni
Lipa
Lucerna
Rdest ptasi
Liście klonu
Bez czarny
Grab
Brzoza
Ptasznik pospolity
Pięciornik (który)
Płatki goździka
Płatki stokrotki
Płatki koniczyny
Płatki akacji
Płatki róży
Liście groszku
Liście malin
Liście truskawek
KIEŁKI
Lucerny
Pieprzycy
Soczewicy
Siemienia lnianego
Pszenicy
Słonecznika
Fasoli
ZIOŁA
Melisa
Mięta
Bazylia
Kolendra
Koper
Szczypiorek
Nać marchwi
Nać pietruszki (mało)
Rzeżucha
Szałwia
OWOCE
Kiwi
Truskawka
Winogrono
Czereśnia
Jabłko
Banan
Wiśnia
Morela
Papaja
Malina
Figi
Pomarańcza
Brzoskwinia
Arbuz
Mandarynka
Mango
WARZYWA
Cukinia
Fasolka szparagowa
Groszek
Pomidor
Ogórek
Marchewka
Cykoria
Dynia
Kapusta pekińska (małe ilości)
Sałata (małe ilości)
Por
Seler
Kukurydza
Śliwki
Gruszki
Brzoskwinie
Botwinka
-
aaaaaa i nie kupile nie wiedzac nic, czytalem na jego temat duzo no ale jak juz go mam to chce dla niego jak najlepiej :P
-
To sa warzywa owoce i liscie jakie mozna podawac legwanowi ja z salaty zrezygnowalam i nie podaje w ogole .Sam sobie powybieraj i podawaj to co akurat z tej listy masz dostepne ja podaje Reptimineral H kilka razy w tygodniu no i oczywiscie sepie .Moj Leon ostatnio bardzo upodobal sobie kielki slonecznika wraz z cukinia poprostu uwielbia to ))
-
hehe fajowo
-
Posadz sobie tez kielki ja ostatnio zasadzilam kukurudze , soczewice ,groch no i oczywiscie fasole )
-
podaj mi swoje gy gy jak mozesz to pogadamy albo sama sie odezwij bedzie szybciej
-
Uprawnienia umieszczania postów