-
Re: Szybka pomoc
Sipe
owin lega w recznik lub wrzuc do bawelnianej torebki i wetknij sobie pod sweter na gola klate. w ten spoob leg nawet nie poczuje ze jestes na zewnatrz. bedzie mu milo od twojego 36.6. moze cie troche podrapac ale... nagrzej poza tym dobrze autko i transport bedzie ok. powodzenia.
Pozdrawiam
Dlugi
-
dziwna sprawa z tym załatwianiem sie...
mój ma zaledwie 87 cm ale jak sie ze..a, to taka kałuża i taki kawał kupska wychodzi że nie wiadomo w co to łapać... no ale skoro on nie je to może dla tego też nic nie wydala...
a co do tego sondowania, z tego co mi wiadomo, to w tak młodym wieku nawet ta metoda nie jest zbyt miarodajna. był chyba za mały...
no ale skoro dochowałeś sie takiego dużego smoczka to mam nadzieje że doczekasz czasów że będzie jeszcze większym smoczyskiem ...
powodzenia
-
Tej wielkości legwana woziłem w skrzynce dla kotów (ogonek nieco musi być skręcony) owiniętej całkowicie w koc. Przedtem kilka minut jeździłem, aby auto nagrzać.
Jeżeli nie je tylko 5 dni to nie wiem skąd taka panika. Ważne czy jest np. gruby (wtedy może to zapchanie jajami), ale nawet jeśli tak jest to to za wcześnie na działania operacyjne ! To normalne, że samica przed zniesieniem nie je, bo gdzie by ten pokarm zmieściła.
W skuteczne sondowanie 25-centymetrowych legwanów nie wierzę.
-
Panie doktorze jak jest ze skutecznoscia sondowania w takim wieku?
-
Oki, jestem jush po wizycie.. zapłaciłem 30 zł za zdjęcie robione od góry, bo na bok nie dało sie przewrócić lega + 20 zł za zaszczyk na pobudzenie apetytu i wzmocnienie organizmu. Jajek nie ma - czyli mój legwan jest samcem, tak tesh mi powiedzieli. Wet mówił że legwan bardzo ładny i silny, a to że nie je to nic sie nie dzieje, bo gady tak czasami maja. Mówił że zdrowy okaz. Otwierałem mu pyszczek bo sam się bał, i mówił że blady ze strachu, ale że wszystko w porządku. Umieszczę zdjęcie prześwietlenia, ale narazie mam w samochodzie. Chyba legwan się do mnie przyzwyczaił, miał napięty worek, ale jak miał możliwośc to wspinał mi się na plecy i tak mocno się trzymał że nie mogłem go od siebie oderwać. Pytałem czy legwany mogą jeść biały ser - oczywiście małe ilości. Wet powiedział że nie ma przeciwskazań co do podawania, pownieważ to jest białko i dobrze działa na kości. Przynajmniej tyle ze teraz mogę spać spokojnie. Uderzył 2 razy ogonem, raz dostała moja mama, mówi że nawet przez kurtke zimową bolało. Trochę sie rzucał jak wet mu wciskał brzuszek i wtedy padły te 2 baty. Aż sam odskoczył hehe ale faktycznie sam się przestraszyłem. Sam nie chciał bym dostać takim ogonem. Wet powiedział że on będzie agresywny dopiero gdzies jak będzie miał 3 lata. Będzie chciał władać. No ale zobaczymy, jak narazie jest spoko. Jak będę miał tylko to umieszczę fotke rentgena czy jak się to tam nazywa.
Pozdrawiam
-
A przewiozłem go w kartonie dużym który był przykryty kocem i na spodzie był koc, a w środku umieściłem butle 2,5 albo 3 l. z ciepłą wodą, jak dojechałem leg był ciepły polecam tą metodę. Leg ma ciemno w kartonie i nie wariuje
Pozdrawiam
-
Leg się myli co do sera. Natomiast chyba zbytnim profesjonalistą nie jest, jeśli boi się legwana . Każdy doświadczony lekarz czy hodowca wie, że w czasie badania należy trzymać ogon i to nie dlatego, że człowiek nim dostanie, ale dlatego, że legwan uderzając nim o coś twardego może go sobie złamać lub pokaleczyć.
Gdy chodzi o sondownie małych legwanów uważam, że niewiele ono daje. Hemipenis samca i hemiclitoris samicy są w tym wieku dość podobne, a niebezpieczeństwo uszkodzenia w czasie badania duże.
-
Co to za zastrzyk na wzmocnienie i podbudzenie apetytu za aż 20 zł ?
-
No to Pan potwierdzil moje domysly. Po pierwsze juz chcialem napisac, ze to jakis weterynarz, ktory sie nie zna na gadach, a po drugie, ze w tak mlodym wieku mozna nie rozpoznac plci zwierzaka nawet przez sondowanie.
Dziekuje za odpowiedz.
-
Jest profesjonalistą.. Ale miał niemiły kontakt z legwanem, a jakbyscie zobaczyli jego ręce teraz po tym kontakcie. Jak byście mieli taki kontakt to też byście czuli niechęć (lęk) do tych zwierząt Trzymaliśmy głowę i ogon, ale on jest duży i zaczoł się szarpać, każdy w szoku i puściliśmy go ... Co do sondowania to wiem że był to niebezpieczny zabieg, ale ręce Łukasza Sułowskiego wydawały mi się całkowicie bezpieczne. Nie wiem co to za zastrzyk za aż 20 zł, w każdym razie taki zastrzyk dostał. Kasy nie mam co żałować, ja chce mieć zdrowego lega! WSZYSTKO DLA DOBRA ZWIERZĄT!!
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów