Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Szybka pomoc

Szybka pomoc

Siemka, potrzebuje jak najszybciej pomocy co do mojego smoka. Ma teraz ok. 120 cm - samczyk - młody ok. 2 lat, jeszcze nie spełna. Przestał jeść , nie je jush chyba 5 dzień.. tylko pije wode. Potrzebuje go dowieźć do weterynarza, gdzie mam kawałek. Powiedzcie mi jak go przewieź, jak przetransportować. Nigdy jeszcze nie jechał samochodem. Poza tym jest zimno strasznie, a wizyta jest konieczna. Jak mam go przetransportować (mam do dyspozycji samochód) - proszę o poważne podejście do sprawy i natychmiastową odpowiedź!!

Pozdrawiam

Re: Szybka pomoc

Pudło tekturowe możesz obłożyć butelkami z goracą wodą (termofor) i owinąć płachtą materiału z zewnątrz ( forma izolacji ). Oczywiści wcześniej nagrzej wnętrze auta. To co przyszło mi szybko do głowy. Ile km ?
    Pozdrawiam

Pamiętaj o wentylacji !!!

Sipe co się stało ? dlaczego taki pośpiech ? Czy to 100% samiec ?

Tak to samiec, kupiony w biofilu - był sondowany. Km ok. 10. Pośpiech dlatego że legwan wywrócił donniczke z kaktusami i boją się ze sobie wbił jakiś kolec badając teren. Cały czas przełyka, ale nie je, pije bardzo mało, tyle co ze spryskiwacza, jak się nastawia to mu wpsikuje do pyszczka, on sobie wtedy doi wodę.
    Mogłbym go owinąć w jakiś koc czy cos takiego ? Boję się że zacznie wariować, a może sie to dla niego źloe skończyć. Poza tym zrobie mu przy okazji wszystkie badania.

Pozdrawiam

Moze zatkanie przewodu pokarmowego? Jakie ma podloze? Skoro sondowany to raczej jajka odpadaja, a na to wygladalo...

Podłoża nie ma w terra, tzn. ma tylko szybę. Kiedyś stosowałem wiórka kokosowe, ale już od dawna nie stosuję. Jutro odrazu po szkole jadę to weterynarza obcokrajowca "Seydou Zan Diarra". Zrobie mu odrazu wszystkie badania, a przedewszystkim zdjęcie rentgenowskie. W taki sposób powinienem się wszystkiego dowiedzieć. Legwan był sondowany jak był malutki miał coś koło 25-35 cm z ogonkiem - maleństwo. Sondował Łukasz Sułowski - biofil - kłaniam się Ale czy to sondowanie jest w stanie określić na 100% płec u takiego maluszka? Z budowy jego głowy mi wydaje się ze to samiec, ale do końca nogdy pewny nie będę. Trudno by mi było jakby to jednak były jajka. Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, i zawsze się tego obawiałem co ja zrobie bez doświadczenia, dlatego chciałem samca jak kupowałem. AAAaa.. jeszcze miałem napisać że legwan jak się załatwia to prawie niczym, nieraz sama woda nawet bez tego białego, oraz bez części czarnej. Praktycznie kału nie oddaje, bo co to jest kilka kropel moczu na takiego potworka. Mam nadzieje że jutro się wszystko wyjaśni. Jeszcze go dzisiaj napoję ze spryskiwacza, bo nie chce zeby się odwonił. Żal mi zwierzaczka. Już tak się do niego przyzwyczaiłem, wychowałem od małego, oswoiłem jak nie wiem co, dlatego moja taka nagła reakcja. Już nawet na pole z nim wychodziłem, chociaż wiem że za wcześnie. Jestem dobrej myśli. 3majcie kciuki, aby nic poważnego.

WSZYSTKO DLA DOBRA ZWIERZĄT!

Pozdrawiam

Hmm wydaje mi sie, ze sondowanie jest raczej ze 100% trafnoscia. Napisz co wyjdzie po badaniu.

Kurcze, sam chciałbym jak najszybciej wiedzieć. Strasznie się martwię o niego Przed chwilką go napoiłem, troszkę wypił, tak koło łyżki stołowej. Nic nie pozostaje tylko czekać. Jak będę coś więcej wiedział to odrazu napisze. Acha, nie wiecie w jakich granicach kosztuje zdjęcie rentgena czy jak to sie tam nazywa ? bo nie wiem na jakie się przygotowac koszty.

Pozdrawiam

Strzelam 30 - 50 zl

Uprawnienia umieszczania postów