Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 56

Wątek: Szybka pomoc

Re: Szybka pomoc

IMHO weterynarz nie mial pojecia o legwanach skoro nie potrafil sobie tak wziac legwana, zeby go nie ugryzl. Czemu nie zalatwil sobie rekawiczek, nie przykryl jej kocem, cokolwiek... W dodatku pacan nie zrobil zdjecia, ktore w tej sytuacji jest najwazniejsze. Olej tego weterynarza i idz do specjalisty od gadow!

celtic: później jak trzymałem legwanice przykrytą kocem to wet dotknął brzuszek samiczki i stwierdził że jeszcze jest czas ponieważ brzuszek jest miękki. 20zł wziął za wizyte

Fatman: nie spotkałem się jeszcze z wetem który ma rękawiczki .. Ale to jego zdrowie, a nie moje więc rękawiczki to jego sprawa czy ma czy nie ma... Zdjęcie rtg miałem ze sobą..

"Olej tego weterynarza i idz do specjalisty od gadow!"

Owszem, ale to jest trzeci weterynarz... nie znam specjalistów od gadów.. on miał być specjalistą i tamci przed min również Jej ja nie chce stresować samiczki naprawde by się przydał jeden solidny weterynarz w Krakowie...

A co najgorsze, ja nadal nie wiem co mam robić... narazie poję samiczkę wodą i utrzymuje wysoką temp. Ona nie je nic.

Drugi wet jajka wyczół w brzuszku, nie przez zdjęcie rtg, lecz przez dotyk. Jajka zgadza się są niezapłodnione. Poza tym wszystkim bardzo się denerwuję co będzie dalej..

Pozdrawiam Sipe
    www.aquaria.prv.pl

sie wie

Andrzej Krzakowski
    ul.Madalińskiego 11
    Kraków
    codziennie od 16
    tel.2670363 kom.0606291393
    związany z Krakowskim Zoo

oto fragment posta, którego znalazłam na forum, byłeś tam?

Może ten człowiek coś pomoże, ale radziłabym się przejść najpierw bez legwana i obadać teren

"Drugi wet jajka wyczół w brzuszku, nie przez zdjęcie rtg"

czyli jak widzisz ten wet który skasował 20 zł za nic nie ma pojecia o tym co robi.Moze nawet nie ma pojecia w jaki sposob jaja sie układaja w brzuchu i macał nie to co trzeba....nie wiem...
    zerknij sobie na to.. moze pomoze troszke

Zmiany w poszczególnych okresach ciąży.

Tabela przedstawia zmiany w zachowaniu i wyglądzie samicy legwana zielonego w czasie ciąży. [J. W. Hatfield III, 1996].

Tydzień Obserwacje

1-4 Apetyt pozostaje bez zmian. Wzrasta pobudliwość lub jest kontynuowana, jeśli nastąpiła przed rozpoczęciem rozwoju jaj.
    4-5 Apetyt się zmniejsza w miarę jak jaja rozwijają się i uciskają na inne narządy wewnątrz jamy brzusznej.Zwierzę wypróżnia się rzadziej i w mniejszej ilości, co około 2 dni.Samica jest bardziej wrażliwa na wszelkie kontakty z człowiekiem.
    5-6 Sporadyczne pobieranie pokarmu, w małych ilościach. Samica więcej pije w ciągu dnia.
    6,5-7 Dotykiem można wyczuć jaja po bokach brzucha.
    7,5-8 Ogon cienieje u nasady. Ciało po bokach powiększone przez rozwijające się jaja. Jaja mogą zacząć się przesuwać. Jest to oznaka, że samica w niedługim czasie zacznie je składać.

Samica jesli jest zestresowana jaj nie złozy, bo taka juz jest legwania natura. Musi czuc sie bezpiecznie, no i musi miec tez do tego odpowiednie miejsce. Jesli mozesz to zapewnij jej skrzynke lęgową z odpowiednim podłozem - nie za sypkie i nie za zwarte. I zostaw legwanice w spokoju.Jesli zacznie kopac to znaczy ze moze uda sie złozyc jaja. Jesli nie to niestety konieczna jest operacja.
    Tylko teraz pytanie... u którego weta?
    Pytałes w ZOO ? moze oni maja jakies namiary na kogos kompetentnego.

Pozdrawiam !

Madzi

"związany z Krakowskim Zoo"

Meg czytasz mi w myslach

widzisz Madzi jaka babska telepatia.. 2minutki wczesniej napisalam o wecie z Zoo

ale tak bez żartów, Spie- legwanica jest w ciazy, jest w wiecznym stresie jezdzac od jednego weta do drugiego, jesli bedzie nadal zyla w takaim napieciu napewno nie zlozy jaj sama:/ a wowczas jesli operacja nie zostanie wykonana za czas, legwanica umrze:|
    wiec na twoim miejscu zaczelabym sie rozgladac za wetem, ktory ma pojecie o legwanach i podejmie sie w razie czego takiego zabiegu..

meg11: właśnie ten wet został pogryziony wczoraj przez moją samiczkę (

Pytanie jeszcze mam: co z oxytocyną? słyszałem cos o tym, ale nie wiem dużo, moze mi ktoś cos przybliży? Wet trzeci powiedział że jajka moga ulec samemu rozkładu w brzuchu czy jakoś tak.. i żeby nie dawać oxytocyny... tylko jak wet drugi czuł jajka palcami to chyba mają skorupke i nie wiem czy są w stanie się rozłożyć, ten wet mi polecił oxytocyne.. w sumie to ja jestem ciemny w tych sprawach.. tak mi sie tylko pomyślało.. Ale mozecie mi poweidzieć kiedy się stosuje tą oxytocynę...

Pozdrawiam Sipe
    www.aquaria.prv.pl

Sipe co ty piszesz za glupoty, jakiemu rozkladowi w brzuchu?

Uprawnienia umieszczania postów