-
Re: Chcialem dobrze... ale nie dam rady...
gruszka, pomidor i banan ! to wszystko ma za duzo fosforu ! Pietruszka - ok, ale moze zmien mu diete na cukinie, mozna jeszcze znalesc mlecz, marchewke, morele czy kiwi,kielki, koperek i inne zielonosci,ktore jeszcze mozna dostac w sklepie i nie tylko. Za duzo owocow jednak nie jest wskazane, bo powoduja wzdecia. posypuj dodatkowo jedzonko sepia i radzilabym podawac preparat wapniowy doustnie rozcienczony z woda.Ale tez bez przesady - wszystko najlepiej po konsultacji z weterynarzem.
Powodzenia !!
trzymam kciuki !!
i czekam jak i wszyscy tutaj na kolejne wiesci !
Pozdrawiam
Madzik
-
ok od jutra zmiana diety watpie zebym gdzies dostal teraz cikunie ale sie postaram... moze byc z hipermarketu?? to jedyne wyjscie... kiwi koperek marchew mam... mlecz raczej ciezko bo mieszkam w miescie i niechcem podawac jakiegos z ulicy... wapno mieszam z jedzeniem i podaje moze tak byc czy jednak lepiej z woda?
-
cukinię kupisz w każdym hipermarkecie, kosztuje ok 8zl/kg czyli ok.3z`l za sztukę, na łące nie masz jej co szukać, ma doskonały stosunek Ca:P, kup, umyj, nie obieraj ze skórki i zatrzej na tarce
-
marchewke zetrzyj tez na tarce oczywiscie no i jesli ma (choc watpie) jeszcze natke to tez mozesz podac
a jesli chodzi o Ca to mialam na mysli preparat wapniowy Calcimize dodaje sie go do wody zeby zneutralizowac szkodliwe skladniki (np chlor) no i jest oczywiscie dodatkiem wapnia. Ja podawalam mojemu legwanikowi rozcienczone w wodzie w proporcjach wskazanych na opakowaniu. Jesli posiadasz preparaty proszkowe, podawaj je normalnie z jedzeniem.
-
-
ostatni raz...
ok.. dopisze - sorki, jesli sie to wyda banalne... ale meg mi suszy glowe ;P
strzykawka ma byc bez igły !
-
madzik ma całkowitą rację,delikatnie, powoli strzykawką - do pyszczka, oczywiście bez igły
ps. no zajęta zajęta, gadaniem z Tobą
-
dzieki za rady ale legwan niestety musial zostac usipony... mam cholernego dola
-
oby nigdy wiecej nie zdazyl taki przypadek
-
przykro mi strasznie z tego powodu...
ale patrz na to z drugiej strony - legwanik juz sie nie meczy, a przeciez wiesz sam,ze byl bardzo chory.
Wazne sa w tym wsztstkim Twoje dobre checi i wielkie serce.
I nie miej dola bo to nie Twoja wina, czasami tak sie po prostu dzieje i nie ma na to wplywu.
Trzymaj sie !
Uprawnienia umieszczania postów