Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: dziwne zgrubienia na ogonie

dziwne zgrubienia na ogonie

Mam 3 letniego legwana o imieniu Nikodem. Jakis czas temu zauważylem na jego ogonie dziwne zgrubienia. Wyglada to tak jakby miał pod skórą male kulki. Zgrubienia zaczynają się mniej więcej od polowy ogona i ciągną aż do samego końca- gdzie są najbardzej widoczne.
    W terarium mam żarówke uv, staram się utrzymac odpowiednia temperature i wilgotność, podaje mu witaminy (vibovit) i fisforan wapnia z magnezem (Can-Vit ; przeznaczone dla psów) więc nie wiem czym są spowodowane te dziwne zmiany na ogonie.
    Prosze, doradzcie mi coś. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

WaRiaT_1986
    Guest

Re: dziwne zgrubienia na ogonie

"W terarium mam żarówke uv"

Czy ta żarówka daje promienie UVB ?

tak ma uvb

czyżby jakiś ropień?
    przejdź się po weekendzie do weta znającego się na gadach. I nie lekceważ tych objawów.

to nie wygląda na ropien

meg ja to widzialem.Dokladnie to tak wyglada jak opisuje baniak.Przy koncu ogona sa zgrubienia.Wyglada to jakby byly jakies kulki.Dziwne to jest.

To wygląda na ropień. Przynajmniej ja z czymś takim się spotkałem i były to ropnie. Mogą rozwijać się przy urazach, zwłaszcza jeżeli legwan niedogrzany(miejscowo temperatura powinna sięgać 35 stopni). Raczej radziłbym wizytę u weterynarza- może okazać się konieczny zabieg, nawet amputacja i dodatkowo kuracja antybiotykowa.

W Warszawie wybrałbym dr Olę Malutę(w lecznicy przy wejściu do zoo).

czy ktoś może mi podać numer do dr Oli Maluty i czy ta lecznica jest otwarta w niedziele?

STOP - tylko byscie ucinali, jest to do wyleczenia bez amputacji i antybiotyku .

Pozdrawiam
    [gadzinka]

Uprawnienia umieszczania postów