Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: pomocy!!!!!!blagam!!!!ile to ma miec wat

Mieszany widok

pomocy!!!!!!blagam!!!!ile to ma miec wat

mam 22 lata nowa.studiuje farmacje.
    za dwa tygodnie bedzie u mnie legwan zielony
    terrarium to na 80 na 60 na 100 cm narazie takie

ile wat powinien miec kabel grzewczy, a ile zarowki czy swietlowki na dzien
    na noc,ile wat a podczerwien???a jaka mata grzewcza????blagam o pomoc
    jakie termometry i higrometry????pomocy tyle tego jest na rynku???

Re: pomocy!!!!!!blagam!!!!ile to ma miec wat

no więc napewno musisz kupic siwetlówke UV nie wiem jaką dokłądnie ale myśle że 5.0 mata Ci nie potrzebna jeżeli będziesz miała kabel myśle że 75 albo 100W podłaczone do termoregulator albo ściemniacz elektryczny co do żarówek to sama musisz dopasować

a ja nic nie powiem bo nie mam juz siły na odsyłanie do FAQ starych postów i namawianie zeby przed zakupem nabyć jaka kolwiek wiedze o !

Wszystko zależy od temperatury w mieszkaniu- nie ma po prostu gotowej recepty. Odradzam "nocne żarówki".
    Witam kolejną terrarystkę z Rumi ! :-)))) Może małe spotkanie ;-)

a moze choc rzad wielkosci????juz wiem ze musi byc repti 5.o miasat kabla wole mate zostalo cos do grzania jakas lustrzanka.czy moze byc osram siccathrerm 150 wat?//gubie wszedzie co innego pisza.czy to na poczatek starczy?????

Wszystko zależy od temperatury w mieszkaniu, dlatego nie ma gotowej receptury.Musisz dobrać ją doświadczalnie.
    W najcieplejszym miejscu terrarium ma być 34-35 stopni(miejscowo pod promiennikiem), w innych 28-25, nocą 22-24 stopnie.

P.S. Gdzie chcesz kupić legwana? Mam nadzieję, że nie w naszym rumskim zoologiku!Od paru miesięcy próbuję wyprowadzić je z MBD(beznadziejna sprawa...bez UV...karmione kapustą i marchwią na okrągło...)

wlasnie nie wiem
    czytam i czytam i nie wiem iczy sobie poradze moze masz numer gadu gadu chie bym pogadala moj numer to1610583 bede wdzieczna wskazowki

GG 8990998

Nikt Ci nie poda rzedu wielkosci. Wszystko zalezy od miejsca w ktorym ma stac terrarium. U mnie na cale terrarium starcza jedna 175 W kwoka. U innych potrzeba kabli grzewczych czy mat, jeszcze inni musza miec nocna zarowke, a jeszcze inni dogrzewaja nawilzaczem parowym. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia...

Poczytaj FAQ tam juz to bylo walkowane milion razy

do takiego malego terrarium ta kwoka osram 150 W sie nie nadaje. Upieklabys legwana.jesli decydujesz sie rowniez na ogrzewanie podloza to pamietaj, zeby maty czy kabla nie klasc prosto pod warstwa torfu czy wlokna kokosowego ale przykryc szyba i dopiero na to podloze.

Uprawnienia umieszczania postów