Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Żarówki enegrooszczędne w terrarium

Żarówki enegrooszczędne w terrarium

Witam,
    Mam w terrarium 4 żarówki na łączną moc 200W. I w związku z tym mam pytanie. Ponieważ pobór energii jest dośc znaczny przy kilkunastu godzinach dziennie, czy ktos z obecnych tu na forum stosuje zarowki enegrooszczedne? Nie wiem jak one grzeja, bo pobor maja duzo mniejszy i mimo ze sa drozsze, to zwrot nastapilby dosc szybko, no i daja na nie kilka lat gwarancji nawet. Przykladowo żarówka o mocy 24W jest odpowiednikiem żarówki o mocy 100W. Czyli zamiast 200W byłoby to powiedzmy ok. 50W, wiec 4x mniej i koszty 4x niższe. Mysle, ze w przeciagu 3-4 miesiecy zwrociloby sie.
    Tylko, czy te zarowki sa w stanie wytworzyc odpowiednia temperature? Bo moznaby np. zamiast 4 zwyklych, ktore maja moc 200W, zamontowac nawet 4-ry 24W energooszczedne - to i tak o polowe mniejszy pobor. Czy ktos testowal takie rozwiazania? Jak to sie sprawdza w praktyce?

Re: Żarówki enegrooszczędne w terrarium

jak masz zarowke energooszczedna w domu to wlacz ja i po kilku minutach dotknij, bedzie zimna, za godzine, bedzie zimna za 10 godzin bedzie zimna. takie rozwiazanie nie ma racji bytu

Mam zarowke energooszczedna i nie sa zimne, aczkolwiek nie sa az tak gorace, zeby ich nie dotknac przez chwile.

NIE, nie nadaja sie do ogrzewania. Jak chcesz zaoszczedzic to kup sobie 150 W czerwoną kwokę OSRAM, ja sam mam taka (czerwone lepiej grzeja). Da ci tyle ciepla co te lustrzanki a mniej pradu zzera. Kupilem taka w Castoramie za 32 czy 33 zl (to lepiej niz identyczna Sylvania za 70, niezle zdzieraja za sama firme ). Zarowka nazywa sie Osram Siccatherm, nie jest tak latwo wypatrzyc bo na opakowaniu jest zwykla "biala" lkwoka, a w srodku czerwona nie jest to jakies pokrywane badziewie, cale szklo jest barwione (jest przezroczysta, ale ciemnoczerwona i ma normalne lustro w srodku).

Dzieki, mysle, ze zastosuje cos takiego do nowego terra, ktore chce wybudowac w przyszlym roku.

Uprawnienia umieszczania postów