-
Re: Nie chce jeść i bardzo ruchliwa...
ale to nie rozwiaże problemu, bo przecież wet nie przywiezie ze sobą przenośnego zastawu rtg
-
Pytałem się w poradni - nie mają wogóle rtg - bo mieszkam w takim zapyziałym miasteczku. I będę musiał się udać prawdopodobnie do szpitala wojskowego jutro rano. Czekam najpierw na veta, moze on mi powie coś więcej...
-
Czy to mozliwe zeby gadzina miała jajka , bez kontaktu z samcem ?!
Dziwie się....
No i znowu zaczęła jesc.
Przypomnialo mi sie ze wczoraj zezarla sporo groszku no i dzisiaj wsunela wszystkie przysmaki co byly w misce , bylo ich malo - bo tyle nalozylem. Teraz jest wiecej....
-
tak bardzo możliwe, jajka są oczywiście niezapłodnione i do niczego się nie nadają
kiedyś też w to nie wierzyłam..
jeśli zaczeła jeść to może nic jej nie jest, legwany to takie humorzaste stwory, raz jedzą jak oszalałe a czasem kilka dni nie mają ochoty na nic
-
Bez względu na to czy była z samcem, czy nie, jaja będzie miała kilka razy w swoim życiu o ile uda się je normalnie znieść w norze lęgowej. Oczywiście niezapłodnione, bez szansy na młode. Jeśli to faktycznie samica warto przygotować taką norę i zrobić RTG jamy brzusznej, aby nie było zaskoczenia. W razie trudności ze złożeniem jaj konieczny będzie zabieg. Popytaj Fatmana, jego samica przez to przeszła. W razie zabiegu i sterylizacji problem jaj się nie powtórzy.
-
Dzięki jeszcze raz.
Wet ją zbadał - powiedział że czuje zgrubienia w tylnej części i jutro z nią jadę na rtg.
-
Ja proponuje zimna karton po telewizorze + termofory + kocyk (zeby legwan sie nie poparzyl).
-
Jezeli faktycznie ma jajka to na poczatek sprobuj naturalnego rozwiazania, jesli nie zlozy i przestanie jesc to niestety bedziesz musial oddac ja pod noz.
-
Ide zaraz po piasek i buduje domek - bo wióry kokosowe się chyba nie nadaje...
Dzięki za odpowiedź , rtg zrobione - nie wiem na ile będzie dobre - widać na nim chyba serce, jakieś wnętrzności i kości oczywiście (łącznie z moimi dłońmi). Była dosyć spokojna na szczęście.
Facet z rentgena powiedzial ze z jego doświadczenia - nie widać jajek , ale w piatek umowilem sie ze specjalistą.
Dziwne, bo jak ją przyniosłem to zaczęła wcinać , nadal jednak je mniej niż kiedyś
To mnie trochę zbija z tropu...
Warto jednak zrobić domek do lęgu.
-
U mojej legwanicy wet też nie zobaczył jajeczek na zdjęciu RTG. Przesłałem skan do dr Zajączkowskiego, który potwierdził obecność jaj i konieczność operacji.
Skorzystałem ze skanera z możliwością skanowania filmów (negatywów).
Uprawnienia umieszczania postów