-
Nie chce jeść i bardzo ruchliwa...
Czesc i Wesołych Świąt ...
Nie wiem czemu mój legwan nagle przestał jeść. Nie widziałem jej od pół roku, ale opiekują się nią rodzice. Mama mówi że nie je od około tygodnia. Mówi że wydawało jej się że coś tam skubnie od czasu do czasu.
Brytka - bo tak się nazywa. Jest oswojona - powiedziałbym nawet , troche jak pies. Więc , nie sądze żeby był to stres. Nie chce wcinać żadnych swoich przysmaków tj: groch , liści rzodkiewki, mlecza ani bazylii. Do tego strasznie chce wyleźć z terrarium. Na co jej pozwalam , ale nie za długo - bo nie jest aż tak ciepło , a ona cały czas łazi i łazi i chce oczywiście włazić na kwiatki mojej mamy . Brytka ma około 2,5 roku. Robiłem jej dzisiaj kąpiel - co jej się chyba spodobało , bo najpierw stała a później się po prostu położyła (wyglądając jak skradający się aligator :-)
Mi się wydaje że jest to samiczka - stwierdzam to po obejrzeniu porów pod udami.
Jest jak już mówiłem bardzo ruchliwa,chodź nie omieszka wygrzewać się pod żarówką. Świetlówka była wymieniana na wakacje , więc ..... to chyba nie to . Przedtem , zanim nie przestała jeść naprawdę dużo jadła i cały czas zrzucała stary naskórek.
Nie mam pojęcia czemu ona nie chce jeść. Możecie jakoś pomóc ?
-
Re: Nie chce jeść i bardzo ruchliwa...
A może jest w ciąży i chce znieść jajka.Nie jest gruba?
Pozdrawiam.
-
Jest wlasnie lekko grubawa - tak mi się wydaje, chodź dawno jej nie widziałem - a to dosyć spory gad.
Zrobie zdjęcie aparatem fotograficznym i wystawie.
Nie znam się na tym, próbowałem ją "wybadać" , ale bałem się mocniej naciskać. Wyczuwam tylko żebra, a w części grzbietu przy ogonie , jest miękka.
-
Właśnie przed chwilką wciągnęła dwa liście mlecza - więc już jest jakby lepiej , chodź dwa małe listki to niewiele i dalej nie chce innych roślin.
-
Oto zdjęcie:
-
he! piekne legwanisko, ale mogłeś cyknac fotkę od góry żeby było widać brzuszek..
minęło 5 dni, nadal Brytka nic nie jada?:>
-
to pewnie ciaza, trzeba z nia isc na przeswietlenie
-
Dzięki meg :-)
Zjadła wczoraj szczypiorek , dzisiaj malutką gałązke koperku. Normalnie się załatwia.
Zabieram się do robienia skrzyni lęgowej na wszelki wypadek . Bo przeczytałem temat "Jaja". O 16:00 będę dzwonił to Vet'a. Nie mam pojęcia jak ją przetransportować. No i wiem gdzie robić prześwietlenie. Tylko jak ją tam przenieść ? Jak wy to robicie ?
-
są dwa sposoby, albo w jakimś worku transportowym, wsadzasz tam zwiarzaka bieresz pod kurtkę i lecisz do weta..
albo druga, moim zdaniem lepsza opcja, z której ja korzystam, wsadzasz legwana w jakiś pojemnik, ja mam plastikowy, 45/35 cm w srodku legwan ma kocyk i tak go wsadzam do autka i przewożę, myślę, że to mniejszy stres niż pakowanie zwiarzkaa w worek:|
Pamiętaj, że na dworzu jest zimno i łatwo zwierzaka wychłodzić!
-
nic nie rozumiem , teraz zaczela znowu jesc...zeżąrła następny koper , szczypiorek i liść rzodkiewki.
Tak czy inaczej - umówiłem się z veterynarzem na wizytę domową. Więc problem transportu mam z głowy. Jeżeli bym ją przeziębił - mogłoby być jeszcze gorzej....
Dzięki meg
Uprawnienia umieszczania postów