-
Re: Strona o moim legwanie
To ze musi isc z nim do dobrego wte. to wiedzialam ale chodzilo mi co jeszcze jaka ma byc ta szczegolna opieka
-
aniolek: jutro Ci napisze jak postepowac przy grzybicy - sorki, dzis nie mam czasu.
Pozdrawiam
[gadzinka]
-
Ja ci tego nie powiem bo nie wiem. Dlatego weterynaz powinien Ci to powiedziec albo AmazoNKA jak bedzie mogla.
-
Zacznijmy od tego: pozbawiony higieny - niedogrzany - niedozywiony organizm gada pozbawiony witamin, mineralow jest atakowany przez rozne choroby.
Grzybica jest trudna i uciazliwa do wyleczenia wymaga caly czas ciaglosci leczenia i higieny (zeby zapobiegac wtornym zakazeniom skory) !!!
Aby zapobiec rozwijaniu sie grzybicy legwan nie moze byc pryskany woda, kapany itd. W czasie leczenia musi przebywac w srodowisku cieplym - suchym - przewiewnym (dobra klimatyzacja)!!!
Grzybica rozwija sie w srodowisku parnym/wilgotnym (brak klimatyzacji), legwany nie znosza zatechlego powietrza, dlatego probuja sie wydostac z terra.
Zeby zaczac leczenie musimy wszystko wyrzucic z terrarium i ZDEZYNFEKOWAC !!!
Pozbywamy sie wszystkich zbednych rzeczy, zeby byl latwy dostep do codziennej dezynfekcji terrarium.
Rezygnujemy z podloza - zadnej wilgoci
Zwierzatko musi byc dobrze odzywiane, codziennie karmione nie zapominamy o wit-mineralach i wapnie jak zacznie rosnac to bedzie zmienial skore i pozbywal sie starego chorego naskorka.
Codziennie DEZYNFEKUJEMY terrarium i gada i wszystko co ma kontakt z gadem.
Terrarium myjemy dokladnie octem, pozniej woda zeby pozbyc sie zapachu octu dobrze by bylo jakas lampa przeciw bakteryjna wysuszyc.
Legwana tez przecieramy octem (mozna rozcienczac - ja tego nie robilam) - nie wolno jego odrazu wlozyc do terrarium, legwan musi troszki "wywietrzyc sie", przez ten czas musimy mu zapewnic cieplo np. zeby sie grzal na poduszce elektrycznej, termofor, butelka z ciepla woda owinieta czyms zeby sie nie poparzyl.
Nastepnie przecieramy legwana jodyna do kupienia w aptece - bedzie caly zolty. Jak wyschnie smarujemy mascia przeciwgrzybicza do kupienia w aptece LAMISILATT - lek ten jest stosowany u ludzi. Stosowalam inne mascie przeciw grzybicy ale tylko ta byla skuteczna. Na ulotce jest przepis stosowania. Smarujac uwazamy na oczy legwana !!!
Caly czas dbamy o higiene!!!
Nikogo do takiego leczenia nie namawiam to jest moja sprawdzona metoda a kazdy zrobi tak jak bedzie uwazal za sluszne. Radze zasiegnac porady weta.
Moze jeszcze ktos z forumowiczow ma skuteczniejsze sposoby na leczenie to prosze sie wypowiedziec
Tu podaje link do tematu jak karmic, zeby odzywic zamozone zwierzatko:
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...=17941&t=17922
Pozdrawiam
[gadzinka]
-
-
nie a jest to dostepne w aptece? ja dawno nie widzialam tego legwana ale wczoraj widzialam sie z tym kumplem i on powiedzial ze ta chora skora zaczyna mu schodzic i pod spodem ma normalna podobno ale on go w ogole nie leczyl i czy jest to mozliwe ze to samo przechodzi bo cos mu w to niewierze
Uprawnienia umieszczania postów