Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: drugi legwan

Re: drugi legwan

Jeśli już rozłączyłeś legwany to sprawa załatwiona ;-) Marblo wyjaśnił Ci, dlaczego mój legwan jest na zdjęciach w towarzystwie maluchów. Gucio to spokojny samiec, ale bywały sytuacje, gdy trzeba było szybko interweniować. Dobrze, że Diablo taki szybki :-))) Aby połączyć dwa legwany "nowy" musi być po kwarantannie. Legwan powinien być osobno kilka tygodni, trzeba go obserwować, sprawdzić czy nie ma jakiejś choroby, warto zbadać kał na obecność pasożytów. Drugim warunkiem jest wielkość i płeć. Dwa samce się nie zgodzą, a jeśli to samica to również powinna być zbliżona wielkością do samca. Jak pisze ada, nawet podobnej wielkości samica jest narażona na ataki samca. Kopulacja również często bywa tragiczna w skutkach dla samicy. Jako przykład mogę Ci napisać co zdarzyło się u Korsakowa. Kupił małego legwanika, dał go do terrarium z dużym legwanem, ale je rozdzielił. Mimo to duży dostał się jakoś do malucha i go zabił, niestety. Może Korsakow coś sam o tym napisze.

delta
    Guest

Witam Ryśku

Musze Cię uspokoić, mały przeszedł 2 tygodniową kwarantanne i dopiero wtedy go włożyłem do terra z dużym. Teraz po tych wszystkich ostrzeżeniach mały pod moją nieobecność jest w osobnym terra a w momencie jak jestem w domu i mam możliwość ich kontrolowania wpuszczam małego do dużego i cały czas je obserwuje.

delta
    Guest

Uspokajam wszystkich

oddaje małego koledze, szkoda żeby się mały stresował nie ma szans na przyzwyczajenie się do siebie, siedze w domu i obserwuje je i duży przepędza co jakiś czas z miejsca na miejsce małego. Nie moge patrzeć jak się mały stresuje.
    Rezygnuje z hodowania dwóch legów w jednym terra nawet jeżeli będą miąły tą samą wielkość. Wystarczy tych nerwów jego i moich Zdrowie lega ważniejsze.

Wielkie dzięki wszystkim za rady. Żałuje tylko że zanim go wpuściłem nie zapytałem się na forum.

Pozdrowienia

Łączenie legwanów o różnych rodzajach = zły pomysł

można by sprówbować, mając 100% parke, duże (2 na 2 na 1) terra, i jeszcze zrobićto tak żeby samica była pierwsza w tym terra, a samcol został wpuszczony na jej teren...

można próbować, ale nie polecam

Re: drugi legwan [OT]

Kurcze jakby tak na to spojrzec z punktu widzenia legwanow w ich srodowisku naturalnym to bardzo ciekawe, ze pojawia sie tak duzo problemow terytorialnych w naszych domach. Pewnie jest to spowodowane mniejszym terytorium... Majac do dyspozycji 100 m^2 (z tego co pamietam, tyle wlasnie wynosilo terytorium legwana) osobniki rzadziej sie ze soba spotykaja. Blizsze spotkania zaczynaja sie tylko podczas pory godow. Czy moglby sie ktos na ten temat wypowiedziec?

Mysle ze masz racje. Tu chodzi napewno o wielkosc ich terytorium.

Majac do dyspozycji 100 m^2 (z tego co pamietam, tyle wlasnie wynosilo terytorium legwana)
    Hehe, no to wystarczy zaadoptować jakąś salę gimnastyczną i spokojnie można dwa trzymać.

Przecież ja cały czas jestem spokojny :-)))
    Odnośnie wielkości terytorium - ma to znaczenie, ale ludzie trzymają w dużych terrariach pary, a jeszcze lepiej jak są to małe haremy i udaje się nawet rozmnożyć legwany. Może dr.Robert napisze jak dobrać osobniki płci przeciwnych i odnieść sukces ;-) Jemu się udało.

Podejmiesz sie urzadzic ta sale, zeby przypominala dzungle??

Tak się składa, że pracuję w szkole, jakby mi dyrekcja zezwoliła, to ostatnio trochę drzew wycinaliśmy, całkiem by starczyło. Gorzej by było z tym UV, nie wspomnę o rachunku za prąd i nawilżanie. Może mój roczny dochód starczyłby na miesięczny eksperyment ale oczywiście to był żart i może jakiś Michael Jackson to ma i większe terra.

Uprawnienia umieszczania postów