-
Wielkosc terra dla malego
Witam zrobiłem sobie szklane terra o wielkści 80/45/60 (wys/głęb/szer). Czy jest ono za duże dla młodego lega, około 20 cm. Jeśli tak to czy wystarczy jak przedziele je pleksii na pół??. Z góry dzięki za rady...
PozdroFFka...
-
Re: Wielkosc terra dla malego
Nie ma czegos takiego jak za duze terra. Terrarium moze byc co najwyzej za male. To ktore opisales jest oczywiscie jak najbardziej odpowiednie dla takiego legwana.
-
Jest dobre. Jeśli stworzysz w nim legwanowi prawidłowe warunki, zadbasz o dobrą dietę, możesz już zacząć myśleć nad nowym, większym terrarium. Tempo wzrostu młodych jest dość szybkie i przypuszczalnie za niecały rok może się okazać, że to terrarium jest zbyt małe ;-)
-
OK. Wielkie dzęki za odpowiedzi ale przeczytałem, że młode Legwany w zbyt dużym terra mogą zdziczeć. Czy to prawda???
-
-
Te terrarium, które zrobiłeś do dużych absolutnie nie należy ;-)
-
ehhh... Nie chodzi mi o to, że jest duże tylko, iż nawet w FAQ napisano, że terra dla nowo nabytego (młodego) lega powinno być małe. Kapiszi...?? :P
Ale już ok bo 'Marblo" już mi co nie co dał do zrozumienia :]
PozdroFFka
-
Nie o to chodzi ze moga dziczec ale o to ze mlode (plochliwe) legwany chcac uciekac i majac duzo miejsca (duze terra) moga nabrac duza predkosc i nagle "spotkac" sciane. I w tym moze byc jedyny problem, ale jesli ustawimy mu na drodze jakies naturalne przeszkody (korzen, kamien) to nie beda mialy miejsca aby sie rozpedzic i to powinno zalatwic sprawe.
-
Ok. Wielkie dzięki Marblo...
Pozdroffka...
Uprawnienia umieszczania postów