-
Re: "gryzienie" ścian - czy to niedobór wapnia ?
Nie no... sosu i mięsa do tego ryżu nie dodaję (hihi). Oczywiście jest gotowany bez soli czy jakichkolwiek innych przypraw i stanowi dodatek, a nie główne danie. Kiedyś na Discovery czy Animal Planet widziałem jak facet miał specjalny pokój dla sporych już legwanów (coś jak Guciu Ryśka) i karmił je ... PIZZĄ !!! Nawet nie próbuję go naśladować, ale Loktoka rozumiem. Po ryżu czy makaronie (bezjajecznym) legusie lepiej wyglądają, bo to "opychówka". Muszę spróbować podać Draguli gotowaną PYRĘ (wybaczcie, jestem z poznańskiego -> chodzi o ziemniaka). Ostatnio wyczytałem, że dobra dla smoków jest gorczyca sarepska (liście) i właśnie zamówiłem nasionka.
Pituophis - wyżej pisałem, że moja legwanica, to wredna i wybredna baba. Nie musiałbym cudować, gdyby chciała "normalnie" się odżywiać. Ponadto ryż nie zawiera żadnych "dziwnych" składników czy konserwantów, jest najnormalniej rośliną. Żadnego chleba, makaronu czy innych przetworów roślinopodobnych/pochodnych nie podaję.
A w kwestii zdrówka mojej smoczycy: kondycha jej wróciła, łazi po domownikach i całej chacie, stopniowo wraca jej apetyt (zastrzyki już odstawiłem, KAPUSTNE OCZYWIŚCIE O WIELE WCZEŚNIEJ...). Wiem, dałem ... ciała/rozpędziłem się chcąc, by smok rósł w siłę i żył dostatnio - zapominając o zgubnym wpływie kapustnych. To dokładnie tak, jak z podawaniem żółtego sera -> bardzo go legusie lubią, ale... wolniutko zabija.
I proszę, uwierzcie, ten legwan cały czas BYŁ CHOWANY BEZ UV. A to po licznych rozmowach ze znajomym wetem z Holandii, który zajmuje się legami w ZOO. Od dawna mówił mi, że UV nie potrzeba, jeśli dieta jest właściwa. No i do tej pory to się sprawdzało, tzn. do czasu "przedobrzenia" z kapuchą, czyli - inaczej mówiąc - przekichałem ten podstawowy warunek -> ODPOWIEDNIA DIETA.
Niestety, nadal nie mam cyfrówki, by przesłać fotki.
Pozdravki dla wszystkich
Uprawnienia umieszczania postów