Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: "gryzienie" ścian - czy to niedobór wapnia ?

Mieszany widok

"gryzienie" ścian - czy to niedobór wapnia ?

Moja legwanica (ok. 120 cm długości) kilka dni próbowała jeść kamienie z kafelków podłogowych (oczywiście bez skutku), "gryzła" też ściany. Pomyslałem, że to niedobór wapnia, więc do wody, którą pije, dodałem wapń w syropie (calcium). Wczoraj była bardzo osłabiona, z trudem i chwiejnym krokiem wdrapała się na swoją gałąź w terra. Jest osłabiona, osowiała, ruchy ma spowolnione, nie chce jeść. Czy ktoś wie cokolwiek na temat podobnych symptomów?
    Uprzedzam, że nie podaję jej żadnego białka zwierzęcego, większość jej diety, to ogórki (które uwielbia), sałata, kapusta, marchew, ostatnio kawałek dyni.
    Pozdrawiam wszystkich legwaniarzy i proszę o radę/remedium.

WaRiaT_1986
    Guest

Re: "gryzienie" ścian - czy to niedobór wapnia ?

Nie karm legwana sałatą i kapustą.
    Ogórek jest mało pożywny większość składu to wodu.
    Napisz czy posiadasz świetlówke emitującą promienie UVA i UVB.

Wiem, że ogórek ma trochę "kiepskie" proporcje Ca:P. Inne rzeczy raczej zjada "ostrożnie". Świetlówki nie mam. Latem UV "łapała" ze słońca, teraz o to o wiele trudniej.
    Dzięki za odpiskę, proszę o następne.
    Pozdrawiam.

Ojjj.... zaraz Cię skazcą za to UV. Szybciutko do sklepu po świetlówkę.........

Ona ma niedobór wapnia z powodu braku uv i fatalnej!! diety. Pewnie wcześniej suplementów nie dostawała. Właśnie ma początki tężyczki, być może też niezauważenie rozwija się MBD( czasami nie objawia się "napompowanymi" kośćmi).
    Na pewno trzeba zmienić dietę i zastosować uv, i raczej nie obejdzie się bez zastrzyków z wapnia + D3. Jakim cudem ona tyle urosła i w ogóle żyje w takich warunkach( bez krzywicy?).

Taki maly cytat z faq

"Krzywica jest to choroba wywołana niedoborem witaminy D3, występująca głównie w okresie intensywnego wzrostu organizmu. Główną przyczyną tego schorzenia jest niedostatek promieniowania UV (zwłaszcza UVB odpowiedzialnego za stymulowanie procesu syntezy witaminy D3). Objawia się ona niepokojem ze zmniejszoną ruchliwością, utratą apetytu rozmiękaniem kości np. czaszki lub szczęki oraz kończyn, a w dalszym stadium może doprowadzić do deformacji całego ciała. Leczenie odbywa się wyłącznie przy ścisłej konsultacji lekarza weterynarii i polega na podawaniu witaminy D3 oraz preparatów wapniowych. "

Nie twierdze ze twoj smok ma krzywice ale do tego moze doprowadzic brak UV a jak napisalas apatia i brak apetytu juz zauwazylas. UV to naprawde podstawa w hodowli legwana. A to że "nałapał" promieni w lecie to dobrze ale lato juz minelo i jest jesien\zima (cieżko wyczuć Jesli zalezy Ci na smoku to pomyśl o jakimś żródle UV propozycje masz w FAQ to mu tylko na zdrowie wyjdzie.
    Pozdrawiam

JENYYYYY czy ty coś czytałaś o legach wogóle??????????!!!!!!!!!!!!!!!zła dieta,brak UV no i pewnie nie podajesz calcium i sepii???!!!!!!!!a witaminy??zapewne też nie posypujesz pokarmu...........echhhhhhhhhhhhh co tu dużo mówić.DRAMAT.Mój leg trafił do mnie z MBD-"wyciągnęłam"go z tego, żyje i ma się dobrze ale wiadomo że "skótki uboczne " pozostają. Dlatego nie potrafię zrozumieć jak można się brać za chodowlę zwierzaka nie mając podstawowej wiedzy??!!Powiem tylko jedno."jesteś na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś"
    PS.
    Drżyj przed komentarzem fatmana
    PS2.
    Leć z legiem do weta(specjalisty od gadów oczywiście!)i to szybko-zanim choroba posunie się dalej!!I zacznij DUZO CZYTAĆ o legach!!
    pozdrawiam
    ada

Koniecznie UV i dodatkowo wapń ( polecam Calcium Vitrum+D3 - dostępne w aptece))+ witaminy dla gadów. Zrezygnuj z podawania sałaty, kapusty na rzecz liści z rzodkiewki, fasolki wyhodowanej w doniczkach, kiełków itp. Wskazana wizyta u weterynarza. Być może osłabiony legwan nie będzie chciał jeść i konieczne będą inne sposoby karmienia.

Jeszcze jedno - podawanie wapnia do wody jest nieskuteczne, ponieważ legwany mało piją. Podając wapń ukryty np. na liściu pod owocem wiesz jaką zwierzę dostaje dawkę. Calcium Vitrum podaję co 4-5 dni 1/2 tabletki + dziennie startą sepię do pokarmu.

o zgrozo, skąd się tacy ludzie biorą (!!!)
    i jeszcze teraz się nie odzywa..

UVB, wapno, witaminy i zdrowe żarcie to podstawa, wówczas z pewnością legwan nie będzie próbował zżerać kafelków ani ścian, no chyba że z ciekawości, ani nie będzie chadzał chwiejnym krokiem!

Uprawnienia umieszczania postów