-
Re: zatwardzenie :| :| :| ?????
Prawidlowe funkcjonowanie organizmu: codziennie je i codziennie sie wyproznia.
Moje legwany wyprozniaja sie 2 razy dziennie (rano i po poludniu) a w lato jak przebywaja na dzialce zalatwiaja sie nawet 5 razy.... Ja zaczelabym sie niepokoic juz po 2 dniach nie wyprozniania przez moje legi.
Jezeli sa klopoty z wyproznianiem a wykluczymy wszystkie inne przyczyny, to znaczy, ze jest zle odzywiany.
Pokarm powinien zawierac blonnik, gdyz spełnia on bardzo istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu - pomaga w wypróżnieniach i przynosi ulgę w dolegliwościach związanych z trawieniem. Blonnik uczestniczy w trawieniu, absorbując wodę, dzięki czemu zwiększa się objętość mas kałowych, stają się one rzadsze i łatwiej przechodzą przez światło jelit. Skraca to czas przebywania resztek pokarmowych w organizmie, przez co zapobiega gniciu, ZAPARCIOM i chroni przed chorobami jelita grubego.
Blonnik jest w warzywach (np. marchew), roslinach straczkowych (fasola, groszek), jablkach, porze, zielonej natce pietruszki (nie za czesto), grejpfruty, pomarancze.... itd.
Do owocow leg powinien miec dostep codziennie a nie sporadycznie (tak jak podaje Twoj kolega), w ten sposob leg sie nawadnia.
Dobrze do pokarmu dodawac zmielone siemie lniane i sparzone, zmielone skorupki jaj, to wszystko sprzyja oczyszczaniu jelit z zaleglego pokarmu.
Wizyta u weta nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
[gadzinka]
-
Legwanik je duzo mniej niz wczesniej ale nie opruznia sie nawet troszku .... mozecie mnie zabic ale brzuszek nie wyglada zeby byl wydety ani nic takiego... a jesli chodzi o pokarm to wydaje mi sie ze jest dobrze odzywiany a to ze dostaje wiecej warzyw niz owocuw to chyba dobrze... jeszcze takie pytanko mam ... czy jest mozliwe ze legwanik niechce sie opruzniac z powodu stresu ??? chodzi oto ze legwanik nie bardzo lubi byc wyciaganym z terrarium a kolega zaczol ostatnio wyciagac go duzo czesciej .... tak jak on to powiedial zeby sie bardziej przyzwyczajal ?? .... wiec moze problem tkwi w stresie?? :|
-
Jestes pewny, ze je? Widzisz go jedzacego? Bo jesli nie to faktycznie problem moze tkwic w nie jedzeniu.
-
jestem pewny ze je ..... co prawda duzo mniej niz wczesniej ale co dziennie od tamtej pory cos sobie podje z miseczki ....
-
Aha... odnosnie blonnika o ktorym pisalam wyzej, dobre sa tez kielki dostepne w sklepach, nie mowiac o lisciach np. mleczu, chrzanu itd. ale sa teraz trudno dostepne.
Jezeli legus je to dobrze by bylo gdyby do jedzenia dostal arbuza, cukinie... dobrze wplywa na wyproznienie i smakuje legwanom.
Pozdrawiam
[gadzinka]
-
Z tego co pamietam kiwi tez dobrze wplywalo na wyproznianie.... Myle sie?
-
Moze sprobuj podac mu nac pietruszki ona jest moczopedna wiec moze cos pomoze. Mozna tez podniesc temperature w terra (jesli nie jest zbyt wysoka) to moze przyspieszyc metabolizm. Podczas kapieli najlepiej zostwaic lega samego jesli stresuje go obecnosc czlowieka to na pewno sie nie zalatwi. A i wizyta u kompetentnego weta na pewno nie zaszkodzi.
-
Kiwi jedza z reki, a najsmieszniejsze jest to, ze jedzac wykrzywiaja swoje pycholki pewnie jest ono dla nich kwasne, ale im smakuje
Pozdrawiam
[gadzinka]
-
Witam ponownie ... sytuacja po moim ostatnim poscie wyglada tak ... legwanik podczas kapieli byl zostawiany sam i troszeczku z siebie wydalal .... przyjmowal pokarm wiec podawalismy mu tak jak pisaliscie duzo owocuw ( w tym kiwi i arbuz ) ... podalismy mu ruwniez olej rycynowy .... na drygi dzien od podania olejku legwanik wydalil z siebie troszku normlanie a wiekszasc zwymiotowal :| (nowy pokarm oraz duze ilosci starego pokarmu kturego widocznie nie strawil, wymiocoiny wygladaly jak zbita kulka warzyw :| ) czy to nomrlane ze legwan po olejku wiecej zwymiotowal niz wydalil "tradycyjnie" :P ????
Wielkie dzieki za odpowiedzi i pomoc .... Pozdrawiam ....
-
Jezeli wykluczymy te przyczyny co podalam wyzej w poscie to najprawdopodobniej jest to spowodowane za niska temperatura, radze podniesc do 38. zeby legwan sie wygrzal.
Zwracanie tresci pokarmowej zazwyczaj swiadczy o zbyt niskiej temperaturze w terrarium, co powoduje zahamowanie czynnosci trawiennej i perystaltycznej przewodu pokarmowego jaszczurki.
Pozdrawiam
[gadzinka]
Uprawnienia umieszczania postów