-
Re: OŚWIETLENIE
reptiglo 5, lustrzanka lub halogen odpowiednio zabezpieczony i odpowiedniej mocy, oraz ceramiczny promiennik podczerwieni na noc... również odpowiednio zabezpieczony...
odpowiednia moc oznacza że sam musisz dopasować moc żarówki doświadczalnie. musisz taką wybrać aby osiągnąć odpowiednie temperatury dla lega...(przypomne że do 35 pod źródłem ciepła w dzień i ok 22 w nocy)....
pozdrawiam...
-
Jeśli w nocy będzie w terrarium 20-22* nic nie musisz na noc stosować. Ta temperatura wystarczy.
-
jak juz kupowac to cos porzadnego, ktora z zarowek moge podloaczyc co cyklu dziennego z jazeniowa REPTI GLO 5,0
-Exo Terra Day Glo Tight Beam
czy
-Exo Terra Heat Glo
czy moze nie bawic sie w zarowy (te co wymienilem) i zamontowac halogen lub lustrzanke????
POZDRAWIAM
-
Kompletna bzdura nie kupuj takich drogich zarowek!!! One maja bardzo krotki czas zycia. Kup lustrzanke heliosa za 15 zl, ma tak dluga zywotnosc i stosunek cena/jakosc jest swietny.
-
a gdzie mozna ja kupic??? nie slyszalem niegdy o ''heliosie''
POZDRAWIAM
-
Prawie w kazdym sklepie z oswietleniem. Helios to dobra, polska firma.
-
Pisząc o lustrzance Heliosa Fatman miał chyba na myśli promiennik podczerwieni ;-) Do oświetlenia (a także ogrzewania) wystarczą zwykłe żarówki tzw. lustrzanki za 2-4 zł dostepne w każdym sklepie elektrycznym. Jeśli taka żarówka da wystarczająco dużo ciepła w niewielkim terrarium, promiennik jest zbędny, bo lega usmażysz.
-
Wiesz Rysiu, ze ja juz mysle kategoriami duzego terrarium. Kwoka Heliosa 175W ogrzewa cale moje terrarium
-
Wiem, sam mam 150W, ale wiem również, że kryzys pytał o oświetlenie, które w mniejszym terrarium ( a o takim pisze kryzys) będzie spełniało rolę ogrzewania. Jak miałem mniejsze terrarium w zupełnosci do ogrzewania i oświetlenia starczały mi zwykłe lustrzanki (nie mylić z Heliosem - to promiennik) ;-)
-
no dobra kupie lustrzanki, a moze jakas podpowiedz co do firmy moze byc OSRAM =)
a uzywacie na noc NIGHT GLO??? bo juz taka kupilem
POZDRAWIAM
Uprawnienia umieszczania postów