-
Re: Inteligencja legwanów
Wg mnie srednio inteligentne. Przewazajacym dowodem jest to, ze nie kumaja co to jest szyba.
-
Gady maja "swoje zachowania", ktore przystosowane sa do naturalnego srodowiska i trybu zycia jaki prowadza na wolnosci.
Ludzie nie zrozumieja w pelni ich reakcji a legwan nie zrozumie czlowieka i to rowniez dla niego opiekun moze wydac sie "malo kumaty" bo nie rozumie gadziego jezyka/instynktu.
Gady maja dosyc dobrze rozwiniete mozgowie, (u gadow zaczela pojawiac sie w ewolucji kora mozgowa) w tym kresomozgowie bedace osrodkiem pamieci i swiadomosci zwiazanym z takimi czynnosciami nerwowymi jak wech, sluch, wzrok (swiadome postrzeganie), kojarzenie, zapewniajace wspoldzialanie organizmu ze swiatem zewnetrzynym.
Fatman do Twojej wypowiedzi dodam jeszcze, ze legi nie widza bialego koloru... i moga skaczac uderzyc np. w sciane, drzwi... to jest zwiazane z budowa oka a nie inteligencja.... daltonisci tez nie odrozniaja kolorow a nie mozemy ich uznac za malo inteligentnych.
U ludzi wystepuje inteligencja wrodzona i tak zwana nabyta... bardziej szanuje ta wrodzona. U zwierzat inteligencja wrodzona to instynkt... moga one tez nabyc pewnych zachowan, ktorych nauczy ich opiekun np. zalatwiac sie w jednym miejscu o stalej porze.
Aby dostrzec u legwanow te "wyzsze zachowania" trzeba poswiecac im duzo czasu i obserwowac w pomieszczeniu i na otwartej przestrzeni.
Legwany wykazuja mala "inteligencje" dla mnie wtedy, gdy pozwalaja sobie na zaniedbywanie ze strony opiekuna... ale coz moga wiecej oprocz siedzenia na konarze, patrzenia i uderzania glowa w szybe.... no czasami ugryza, to jest ich przejaw "ludzkich reakcji".
Pozdrawiam
>>>---AmazoNKA---> ...pociecha [gadzinki]
-
Nie tlumacz mi jak nowicjuszowi bo juz siedze na tym forum pare lat. Wiem jak widzi legwan i po obserwacjach wciaz bede twierdzil, ze nie sa inteligentne.
-
U mnie legwan lazi po calym domu, ma bardzo dobre warunki w terrarium. Niestety zaobserwowalem pare rzeczy, ktore skresalaja legwana jako bardzo inteligentne zwierze. Sam pan Brachaczek, ktory jest specjalista od legow powiedzial, ze legwan nie rozumie co to szyba, dla niego to bardziej zageszczone powietrze i sie z tym w 100% zgadzam. Moj legwan chce isc codziennie do kuchni jesli sa zamkniete drzwi to nie przyjmnie do wiadomosci, ze tam sie nie da wejsc. Codziennie bedzie probowal kopac w parkiecie i sprawdzac czy przypadkiem nie ma gdzies dziury. Po 3 latach powinien sie czegos nauczyc.
-
Apropos instynktu, to sprowadza sie on glownie do tematow zwiazanych z jedzeniem i bezpieczenstwem. Niestety nabyta inteligencja w porownaniu do innych zwierzat nie jest na najwyzszym poziomie. Zwiazane jest to z budowa ich mozgu. Tu obrazowe porownanie (z racji bycia informatykiem): na twardym dysku o pojemnosci 2 GB nie pomiesci sie 10 GB danych, rowniez na wolniejszym procesorze nie zadzialaja bardziej rozwiniete programy. To samo mozna powiedziec o mozgu. Gdy porownac mozg psa z legwanem z powodow juz samej budowy legwan przegrywa. Poza tym ten temat nie ma sensu. Nie rozpatrujemy tutaj kto zna sie na legwanach (bo tak do tego podeszlas) tylko jak kto zapatruje sie na inteligencje naszych pupili. Ja twierdze, ze z racji, ze to sa gady, nie moga one przekroczyc okreslonego poziomu.
-
Wszystko zależy od lega. Są "inteligentne"- robiące rużne cuda i otwierające dźwi do pokoju, a są takie, że leżą 12 h/d i trudno powiedzieć, że są mądre, bo nie ma jak tego dowieść. Moje głupie chyba nie są, ale oswoićsięnie chcą.
Uprawnienia umieszczania postów