-
Re: Zywa flora
Faktycznie!
Legwany ( i inne zwierzeta) jakos nie przejawiaja zainteresowania trujacymi roslinami.
Widzialem kiedys, jak moj leg "probowal" paprotke: wzial do pyska listek i... wyplul...
Pozniej co najwyzej na nia wskakiwal (bo jest podwieszona), ale i to sie znudzilo...
-
Mój leg kiedyś zjadł paproć, ser żółty i kawałek drożdżówki.
-
Zgadza sie paproc nie jest zdrowa dla legwana, ale jesli legwan jej nie zjada to samo przebywanie z nia na pewno mu nie zaszkodzi. Nie zgodze sie jednak ze legwany trzymane w niewoli same wiedza co jest dla nich szkodliwe a co nie. Jesli zas chodzi o trujace rosliny to w naturze legwany zjadaja takie od ktorych nie jedno inne zwierze od razu by sie przekrecilo.
-
Marblo dobrze wiesz, ze leg nie zje szkodliwych rzeczy. Nawet jakbys go trzymal z difenbachia to jej nie ruszy. W przeciwnym razie legi w dzungli by nie przetrwaly, wszystkie by sie wytruly.
-
-
Moj chcial zjesc sernik, bigos, fasolke po bretonsku i kiedys jakies kanapki. Nie wierze w taki instynkt i zdolnosci rozpoznawcze legwana co jest dla niego ok a co trujace. Moim zdaniem to ze legwan nie je np. difenbafii to tylko dla tego ze akurat ona mu nie smakuje. Przeciez ile bylo postow ze legwan chodzac po domu bawi sie w "odkurzacz" czyli zjada rozne drobne rzeczy ktore zupelnie nie nadaja sie do jedzenia. Legwany w naturze zjadaja rowniez trujace rosliny i to takie od ktorych nie jedno zwierze by sie przekrecilo.
-
Wlasnie dlatego sie nie przekrecajo, ze u wiekszosci legwanow organizm jest mniej podatny na toksyny. Powiedz czy w dzungli ktos chodzi za legwanami i uwaza zeby nie zjadly czegos trujacego? Zaznaczam ze w dzungli nie ma dywanow i rzeczy porozrzucanych, ktore legwan moze zjesc.
-
No jasne ze nikt nie chodzi za legwanami i nie odgania ich od trujacych roslin ale jak sam dobrze wiesz legwany czasami zjadaj takie roslinki wiec to samo przez sie obala teorie ze legwan nie zje czegos co jest trujace.
-
nie jestem pewien czy tutaj jeszcze rozmawiamy o trujących roślinach, czy o trujących rzeczach. bo włg. mnie legwan nie zje trującej rosliny, co innego np.kanapke, pizze, czy psią karme jak napotka na swojej drodze. a tak wogole to jak jest najedzony to nic nie tknie )))
pozdro :F
-
Ja nadal uparcie twierdze ze jesli legwan zjada rozne inne dziwne wynalazki ktore nie sa roslinami a sa dla niego bardzo szkodliwe to niby dlaczego nie mialby zjesc trujacej rosliny. Chodzi mi o to ze legwany trzymane w domach nie maja takiego instynktu aby wybierac do jedzenia tylko zeczy nieszkodliwe dla siebie.
Uprawnienia umieszczania postów