-
grzanie od spodu
w nowym terra mam dwie żarówki grzewcze na dzien. jedna z nich jest zamontowana pod gałęzią ktora jest na środku terra. problem w tym że Capri siedzi nad nią chętnie. czy takie grzanie od spodu nie zaszkodzi mu ??. oczywiście to nie jest tak że przebywa tam cały czas, ale zdarza sie. wiem, że powinno sie unikać ogrzewania od spodu.
-
Re: grzanie od spodu
Grzanie od dolu jest szkodliwe. Legwany nie potrafia kontrolowac temperatury od dolu.
Capri kolejny raz udowadniasz ze nie przeczytales faq i nie umiesz uzywac opcji szukaj
-
"wiem, że powinno sie unikać ogrzewania od spodu". Umiesz czytać?????
-
Cytuje: "czy takie grzanie od spodu nie zaszkodzi mu ??" to po kij sie pytasz jak wiesz, ze mu szkodzi?
Sam sobie zaprzeczasz w jednym poscie.... poza tym i tak nie uzywasz funkcji szukaj. Bylo juz o tym wiele razy.
-
Poza tym zabezpiecz zarowke bo bedziesz mial ciezko poparzonego lega!
-
ok. zapytam inaczej, bo może niektórzy nie rozumieją pytania. czy cos może sie stać jeśli legwan będzie leżał ok. 30 minut dziennie na gałęzi o grubości ok. 5 cm, gdzie gałąź rozgrzewa sie do tem. ok. 32 stopni(bo pod nią jest żarówka).
-
a skąd wiesz, że nie jest zabezpieczona???
-
Zaleca się grzanie od góry (sposób padania promieni słonecznych) , ale z drugiej strony również ziemia oddaje ciepło ( jako lżejsze, ciepłe powietrze unosi się do góry i "podgrzewa" legwany będącego na gałęziach, od spodu ) po nagrzaniu się przez słońce. Tak więc myślę, że te 30 minut mu nie zaszkodzi.
Pozdrawiam
-
dzięki za normalną odp. to nie jest tak że umyśliłem sobie grzanie od dołu. to jest efekt nieprzemyślenia do końca, z resztą widziałeś Jacku na zdjęciach.
-
Uprawnienia umieszczania postów