Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Chora łapa

Chora łapa

Zastanawiam się jak mogę pomóc mojemu legusiowi.Od piątku , to już czwarty dzień coś złego dzieje się z jego tylną łapą .Jest bezwładna , niesprawna , nie używa jej przy wspinaniu , ciaga za sobą. Łapka jest opuchnięta , miękka , przy dotykaniu nie zauważyłam żeby go coś bolało.Nie wiem jak to się stało , nie wiem gdzie, fakt faktem - łapka jest bezwładna .
    Byłam już dwa razy u weterynarza.W sobotę dostał zastrzyk przeciwbólowy , lekarz go dokładnie obmacał i obejrzał.W niedzielę nie zauważyłam żadnej poprawy, łapka tak samo opuchnięta.Zrobilismy zdjęcie RTG , i na całe szczęście kości są całe ,nie złamane.Co robić ? Jak mogę mu pomóc ? Łapka dalej niesprawna , a lekarz kazał czekać do środy i wtedy będziemy coś radzić.Szkoda mi małego , od kilku dni to nie ten Juniorek.Co mogę jeszcze zrobić???
    Pozdrawiam.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Re: Chora łapa

Możesz podesłaćzdjęcie RTG?

Niestety mam mały problem ze skanerem ( przeinstalowałam system i teraz muszę ściągnąć sterowniki ) ,zdjęcie umieszczę dopiero jutro.Pozdrawiam

Podeślij mi też jeśli możesz.

Wrzucam fotki.

fotki rtg Juniora:

Jestem tak zdenerwowana i działam chaotycznie.Zapomniałam dodać , że chodzi o prawą tylną łapkę Juniorka.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Tk. kostna prawidłowa (brak obj.MBD). Stawy nie uszkodzone..... Byćmoże rozwija się ropień,lub chodzi o uraz mechaniczny tk. miękkich (mięśnie) na skutek upadku???

Skończyłam właśnie dokładne oględziny Juniora .Łapa dalej opuchnięta, mały ciąga ją za sobą .Nie zauważyłam żadnych ranek , zadrapań , śladów po ugryzieniu ( mieszka z dominujacą samicą w jednym terrarium ) ,skóra nieuszkodzona, nie wyczuwam tworzącego się ropnia - nic .Cała łapa jest miękka jak poduszeczka .Możliwe , że to jakieś zbicie lub stłuczenie np. przy niefortunnym skoku na półkę , gdyż legwan jest wyjątkowo ruchliwy.Co mogę zrobić?? Może zastosować jakiś okład?? Jutro mam wizytę u weterynarza .Ale to już piąty dzień i nie ma poprawy .

Wyjmij z terrarium wszystko co umożliwia wspinaczkę. Lekko podwyższ temperaturę. Na resztę może odpowie dr. Jarek. Pisałem do niego.

Uprawnienia umieszczania postów