Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: a świerszcze?

a świerszcze?

a co na temat podawania świerszczy?wiem że nie powinno się podawać pokarmów zwierzęcych,ale mam oprócz lega także gekona toke i kupując tamtemu świerszcze i mojemu zielonemu coś tam podrzucę-bo on je UWIELBIA!i cuda wyrabia żeby tylko dostać świerszczula!!No i co mam robić-dawać czy nie dawać?

Re: a świerszcze?

rob jak uwarzasz ... ja nie podaje mimo tego ze weterynarz uwaza ze zle robie , bo "powinno sie karmic legwana serem bialym , robakami i swierszczami" - i jak to poweidzial "ubolewa nad moim brakiem wiedzy" (dodajac ze szkoda mu zwierzaka) ... coz wiem ze specem nie jestem , ale ....

Pozdrawiam ! Kuba

Marcin S-c
    Guest

też kiedyś trzymałem gekona lamparciego z legwanem, ale ten nigdy za świerszcza się nie wziął. I nie próbuj tych przyzwyczajeń u swego lega zmieniać.

xKubax- mam nadzieję, że po tej wizycie zmieniłeś weterynarza i nie ryzykujesz życia zielonego chodząc z nim do tamtego gościa

pozdrówko

wlasnie nie wiem ... wyleczyc legwana im sie udalo ...
    ale mysle ze nawet jak zmienie to historia sie powtorzy ...
    a ja nawet nie mam konkretnych kontrargumentow...
    wiem ze nie powinno sie dawac i tyle - moze ktos by opisal
    konretnie dlaczego , co to powoduje ?! czym to grozi ?! na co szczegolnie wplywa ?!

Pozdrawiam ! Kuba

weterynarz zadal mi pytanie (po tym jak sie dowiedzial ze nie podaje sera bialego)

"no to jak to ?! przeciez kazdy organizm potrzebuje bialka!! , gdyby tobie nie dano schabowego przez miesiac bylbys zadowolony???"

(wegetarianie sobie jakos radza :PPP )
    ale zaczolem sie zastanawiac ... jak to z tym bialkiem

Po pierwsze co do podawania swierszczy legowi to ja mam mieszane zdanie, sam podawalem swojemu jak byl maly i za nimi przepadal, pozniej przestalu go intereswowac (jestem zwolennikiem szkoly ktora dopuszcza niewielki udzial bialka zwierzecego w diecie ale tylko u mlodych legow do 1-1,5 roku zycia)

Tu masz taki moj maly artykulik o bialku u legow i czym to grozi:

Skaza (dna) moczanowa (diathesis urica)

Przemiany białka w organizmie legwana kończą się wraz z powstaniem kwasu moczowego, który jest za pomoca nerek usuwany z organizmu. W przypadku:
    - Nadmiernej podaży bałka w karmie (pokarmy zwierzęce oraz karmy dla psów i kotów)
    - Uszkodzenia nerek przez:
    - nieodpowiednie nawodnienie organizmu przy nadmiernej podaży białka lub antybiotyków (zbyt niska wilgotność lub brak dostępu do czystej wody)
    - nadmiar fosforu w diecie
    - choroby bakteryjne, wirusowe i pasożytnicze
    - toksyny i metale ciężkie.
    W takim przypadku dochodzi do wzrostu stężenia kwasu moczowego i jego soli we krwi (hiperurikemia), co doprowadza do precypitacji kryształów moczanowych w obrębie narządów wewnętrznych i stawów. Stan chorobowy związany z odkładaniem moczanów w obrębie:
    - narządów wewnętrznych – nazywamy dną trzewną (trzewiową) (kryształy odkładają się w wątrobie, nerkach, śledzionie, osierdziu, jelitach oraz w tkance podskórnej i pod językiem)
    - stawów – nazywamy dną stawową (powstają guzki dnawe)
    Objawy:
    - osowienie
    - anoreksja
    - odwodnienie
    - nadmierne pragnienie/nadmierne wydalanie moczu
    - zaburzenia termoregulacji
    - żółtawy mocz
    - spadek tonusu mięśni
    - obrzęk stawów i kulawizna (dna stawowa)
    - obrzęk i dysfunkcja narządów wewnętrznych
    Diagnostyka: Można już we wczesnych etapach choroby wykazać wysokie stężenie kwasu moczowego we krwi.
    Leczenie: W większośc i przypadków nieskuteczne gdyż zmiany w obrębie nerek oraz złogi moczanów sa zmianami nieodwracalnymi. Leczenie powinno zostać rozpoczęte od zmiany diety i właściwego nawodnienia organizmu. Należy wyeliminować potencjalne przyczyny uszkodzenia nerek.
    Ażeby zapobiec tej chorobie należy przede wszystkim wyeliminować z diety legwanów karmę wysokobiałkową pochodzenia zwierzęcego.

Opracowal Loktok

dzięki za pomoc.Trochę mnie wystraszyłeś Loktokale dałeś do myślenia.Koniec ze świerszczami, robaczek przerzuca się na roślinki

no, nareszcie ktos cos zrozumial..
    ada pamietaj, ze legusie sa roslinozercami i nie probuj tego zmieniac, bo na dobre im to nie wyjdzie z pewnoscia..

ps. witamy na forum

dzięki za miłe powitanie:0)fajnie wiedzieć że jest trochę ludzi (poza mną) którzy mają świrka na punkcie tych zielonych piękności:0)))[no i że można się kogoś poradzić]

Jarek Zajączkowski
    Guest

Jeeeeeeeezu! Jestem ZAŁAMANYYYYYYY!

Uprawnienia umieszczania postów