Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: a świerszcze?

Mieszany widok

Re: a świerszcze?

Panie Jarku - czyzby moja niewiedza ?!

Pozdrawiam ! Kuba

Jarek Zajączkowski
    Guest

Nie o to chodzi Kuba! Załamuje mnie wypowiedż kol. Lekarza. KOMPLETMA IGNORANCJA NIESTETY. Trudno się pisze niestety ale chyba trzeba.....ser biały itp. Horror.....
    Kilka haseł...
    białko nie znajduje się tylko w tkankach zwierzęcych. Jest coś takiego jak białko roślinne - są na świecie zwierzęta znane Kol. lekarzowi jedzące tylko rośliny np. krowy. Stosowane w ich żywieniu białko zwierzęce (mączki mięsno-kostne) spowodowało pojawienie się BSE. Legwany jedząc białko poch. zwierzęcego szybko rosną (łatwa przyswajalność) ale produkty przemiany (kwas moczowy) uszkadza nerki, krystalizuje się w pęcherzu moczowym uniemożliwiając wydalanie moczu i w rezultacie doprowadza do śmierci

super- bede mial kontrargument na przyszlosc
    ))
    (wypowiedz Loktoka oczywiscie sie tez przyda)
    Dzieki

Pozdrawiam ! Kuba

adusia mówilem Ci ze nie mozna dawac swierszczy (ale jak zwykle mnie nie sluchasz) ciesze sie ze przynajmniej ktos ci to uswiadomil

Takie male sprostowane, wydaje mi sie panie dr ze BSE to nie jest bezposrednio wina bialka zwierzecego tylko prionow bedacych bialkami wystepującymi w tkance nerwowej. Białko zwierzece nie rowna sie priony. A dobrze wiemy ze to bialko bylo podawane jako zrodlo azotu dla bakterii bedacych w zwaczu, tak jak sie stosuje jako dodatek paszowy mocznik.

No a ja swwojemu daję świerszcze 1-2 razy na tydzień a przez te 2 lata co jest u mnie to może 10cm urósł.

Jarek Zajączkowski
    Guest

No tak - motajmy jeszcze bardziej.... Potrzebny był spektakularny przykład więc jest...
    Bydło (przeżuwacz - roślinożerca) + mączka mięsno-kostna (w niej tk. nerwowa i priony)...BSE (być może...)
    A to wszystko w tzw. HODOWLI WIELKOSTADNEJ
    Nikt tu nie myśli o konsekwencjach - liczy się ekonomia. Rogacizna biegająca na wolności (wiele gat.przeżuwaczy np. antylopa GNU zaopatruje się w azot z pominięciem mączek.....i żyje.

Wracając do legwana....

legwan zielony - białko zwierzęce - przemiany azotowe = nadmiar kw. moczowego - zniszczenie miąższu nerek - zatkanie pęcherza moczowego....itd. (na pewno!!!!)

A wszystko to w chowie terraryjnym rozciągnięte w czasie.... A TU TRZEBA MYŚLEĆ O KONSEKWENCJACH tak w postępowaniu hodowcy jak i przy UDZIELANIU PORAD LEKARSKICH.

Jeszcze maleńkie sprostowanie do Twojego opracowania dot.objawów DNY...

- nadnierne wydalanie moczu.... tak ale jeśli dojdzie do gromadzenia kryształów kw. moczowego w pęcherzu moczowym może dojść do ZATRZYMANIA MOCZU tu przyda się RTG
    - zaburzenia w termoregulacji... GADY TO ZWIERZĘTA ZMIENNOCIEPLNE POZBAWIONE MECHANIZMÓW TERMOREGULACJI. Nie wszystko da się przerzucać z ssaków na gady.

Niecierpliwie czekam na kolejne sprostowania w sprawie BSE.

Na temat BSE nie mam wiecej do powiedzenia,
    ALe jak chcemy juz porownywac legwana to mysle ze lepiej go porownac do konia (bo przezuwacze maja przedzoladki,a u legwana tak jak u koniowatych wszystkie przemiany zachodza w jelicie grubym (slepym)

jak pan zauwazyl hodowla bydla kieruje ekonomia, a antylopa gnu biegajaca po sawannach nie musi produkowac 10-20 tys litrow mleka rocznie, wiec tez nie widze sensu porownywania bydla antylopa.

Co do tego ze legwan plus bialko zwierzece rowna sie nie ciekawa przyszlosc legwana to sie zgadzam co mozna wyczytac w moim artykule

Jeszcze cos na temat termoregulacji, to u gadow istnieje termoregulacja behawioralna, a jesli z jednym z objawow jest apatia i letarg to i termoregulacja pada

Nie rozumiem sugestii ze cos przerzucilem z ssakow.

Jarek Zajączkowski
    Guest

Sprawa przerzucania ssak-gad. Nie bardzo pojmuję jak wyglądają objawy zaburzenia termoregulacji behawioralnej. Zwierzę przestaje się wygrzewać? A może wygrzewając się pod promiennikiem nie podnosi swojej temperatury wewnętrznej?
    A może mu opada? Nie wiem....i proszę o wyjaśnienie.

ps. koń to też dobry przykład.

Termoregulacja bechawioralna polega na zmianie miejsca przebywania w celu podniesienia albo obnizenia temperatury ciala, jesli sie zwierzak nie porusza to lezy w jednym miejscu caly czas i jest mu albo za zimno albo za cieplo w zaleznosci gdzie lezy.

Uprawnienia umieszczania postów