-
martwica
mam legwana od niedawna, i za bardzo nie wiem jak rozpoznać martwicę ogona. zauważyłam, że u mojego legwana końcówka ogona ok.0,5cm, zrobiła się cieńsza i ciemniejsza, tylko, że on jest spokojny i nie uderza ogonem , czy to normalne, że jest cieńsza?
-
Re: martwica
Z Twojego opisu wyglada na to, ze niestety jest to martwica. Jesli koncowka ogonka stala sie sucha i ciensza to niestety trzeba sie wybrac do weta i amputowac ja.
-
Jeśli to nie postępuje to poczekaj z tą amputacją, może ta sucha (cienka) część ogonka sama odpadnie. Mój legwan uszkodził sobie 3-4 cm ogona, który najpierw zrobił się czarny, a następnie po ok. miesiącu odpadł. Warunek - to nie może postępować dalej.
-
najlepiej zrob fotki koncowki ogonka -spece ocenia
mialam podobny problem,z tym ze koncowka u mojego lega wyraznie byla skrzywiona-
po pewnym czasie odpadla,uprzejmy pan doktor loktok zobaczyl zdjecia i wszystko skonczylo sie ok -bez amputacji
-
Za to u mojego lega szybko postępowała i ważny był czas. Dlatego albo szybko dasz fotki na forum albo do weta, ktory sie zna na legwankach. Czasami od czasu reakcji zależy ile legwan straci ogona.
-
Glownie dlatego zalecam wyprawe do weterynarza, a nie czekanie.
-
jedno czego bardzo nie rozumiem...
forum to nie gabinet weterynaryjny. Rozumiem, mozna sie poradzic, ale jesli wystepuje cos niepokojacego u naszego zwierzaka to nie ma sie co zastanawiac i czekac na odpowiedz "forumowiczów" tylko pofatygowac sie troszke i isc do weta. A jesli nam zal pieniedzy.. to moze lepiej nie miec zwierzaka wcale.
To co tutaj mozna okreslic "na oko" niestety niekoniecznie jest wystarczajace.
-
Czasami w okolicy nie ma specjalisty od gadów. A ludzie maja tak rózne doswiadczenia, że mogą cos doradzić. Zreszta specjalisci też tu zaglądają. Na pewno forum nie zastąpi weta ale czasem może pomóc.
-
witaj !
tak jak juz zostalo napisane - najlepiej sie wybrac do weterynarza
Ja mialem ostanio podobna sytuacje - wybierajac sie do weterynarza wziolem odrazu kupke legwana do przebadania , poniewaz wlasnie moj legwan jest rownie spokojny i nigdy jeszcze mnie nie uderzyl ogonem ani w ogole nawet nie probowal.
Po przebadaniu kupki okazalo sie ze legwan ma robaki - i prawdopodobnie one mogly spowodowac martwice
Obecnie legwan jest juz zdrowiutki bez robakow - a 0,5cm martwej koncowki ogona odpadla sama ... bylo to jakies 2-3 tyg. temu i martwica nie postepuje - byla to decyzja weterynaza ... mam nadzieje ze wiecej nie bede mial juz z tym do czynienia
moj legwan ma 46cm i jest u mnie 6 miesiecy
-
dziewczyna pisze ze lega ma od niedawna,pewnie jest maly i plochliwy,pisze tez,ze nie wie czy ogon jest normalny czy uszkodzony.po co ma z nim leciec do weterynarza jesli moze zrobic fotki,pokazac je tutaj i za chwile sie dowie ze ogon wyglada prawidlowo?tu nie chodzi o kase ale o stres jaki leg moze niepotrzebnie przejsc
Uprawnienia umieszczania postów