-
Re: Pytanie
Martwica - jeśli się nie posuwa do przodu - można poczekać na autoamputację. Jeśli postępuje (zakażenie) - koniecznie do lekarza.
-
Loktok - jeśli możesz - opisz mechanizm powstawania martwicy tkanki przy różnicy temperatur 3-5 st.C Temperatura pod promiennikiem 35 - temperatura 30 cm dalej 30st C. Oczywiście teoretycznie - badań nie wykonywano.
Jeśli podtrzymujesz swoje zdanie o możliwości zjawiska.
-
Nie daje mi to spokoju wszystko. Zakładając chów poza terrarium w pomieszczeniu o temperaturze ok 20 st. Na przykładzie mojego legwana i pospolitej "kwoki". Będącemu pod "kwoką" legwanowi o dł. 155 cm ogrzewany jest tylko tułów czyli jakieś góra 60 cm (temp ok.35 st.) Czy więc pozostałe 95 cm będące poza zasięgiem promiennika, a już na 100% czubek ogona nie pozostaje dużo chłodniejszy? To jest już różnica 15 st. (nie mówmy tu o odmrożeniu ponieważ u człowieka istoty stałocieplnej różnica 15 st np w zimie jest kolosalna i można odmrozić palce, a co dopiero u gatunku zmiennocieplnego) I czy w takim przypadku końcówka ogona faktycznie nie posiada gorszego krążenia, dodając do tego kilka miesięcy czy nawet lat hodowli. Ogólny stan zdrowia nie pogorszy się gwałtownie , ponieważ najważniejsze organy pobierają odpowiednią dawkę ciepła, a tylko czubek ogona jest za jego zasięgiem.
ReBBy przyznaję, że to ciekawy temat
Pozdrawiam
-
TEST : wystarczy na podłodze (ok 20 st. C) rozwinąć metr krawiecki. Ustawić nad nim promiennik ciepła w takiej odległości, by uzyskać 35 st i odczytać temperatury pod promiennikiem (w zasięgu ciepła), a na końcu metra. Różnica temperatury w zakresie 10-15 stopni.
W czasie testu żadnen legwan nie ucierpiał ))
-
Bardzo mi sie podoba wytlumaczenie Jacku,
a doloze od siebie hipotetycznie przy obnizeniu temperatury koncowki ogona moze dojsc do obkurczenia naczyn a co sie z tym wiaze do spadku ukrwienia tkanek co moze prowadzic przy dlugotrwalym niedokrwieniu do martwicy.
-
Temperatura optymalna dla legwanów to 29-30 *C wiec w takim przypadku nie ma mowy o wystapieniu martwicy. Co podlega naszemu zastanowieniu to temperatura pokojowa np w zimie 20*C. Róznica 9-10 *C to juz jednak jest znaczna.
Osobiscie marzna mi rece w temp 15*C a 5 * wiecej i juz jest w porzadku. A co ma do powiedzenia biedny legwan bedacy w temperaturze nizszej o ok 10* od tej prawidłowej?
Nalezy brac pod uwage do jakiej temperatury sa legwany przyzwyczajone ewolucyjnie i z pewnoscia nie jest to temp 20*C
Pozdrawiam
Magdalena
-
Rozwiazanie dyskusji.. szaliczki na ogonki i koniec z martwica... tylko nie wiazac za mocno ;P bo ogonek jeszcze przez przypadek odpadnie
-
Troche niska ta temperature podalas. Najlepsza dla legwanow jest temperatura pomiedzy 20-40 stopni. Bardzo zdrowe sa duze roznice temperatury pomiedzy dniem, a noca. Jak dla mnie to temp. ciala legow jest troche dziwna. Potrzymaj legwana 2 godziny w temp 20 stopni powiedzmy w domu dotknij go i pozniej wsadz go do wody o tej samej temperaturze. Po wyjeciu z wody legwan mi sie wydaje duzo bardziej wyziebiony. Zauwazylem to, poniewaz moja legwanica lubi spac w wodzie, a staram sie zachowac prawidlowa temperature w nocy.
-
No tak, a jak zbyt mocno zawiążesz to i krążenie się pogorszy )))))))))))))
Pozdrawiam
-
Szaliczki nie ogrzeją, a raczej pozwolą dłużej utrzymać nagrzany już ogon w ciepłocie :-))) Martwica głównie jest spowodowana mechanicznymi urazami, ale "wywołać" mogą ją i bakterie. Co do martwicy powstałej z niedogrzania "podoba mi się" teoria Jacku ;-) Różnice temperatur na dł 150 cm pod promiennikiem i poza nim mogą faktycznie dochodzić do 15*C, a nawet więcej, jeśli w mieszkaniu panuje temperatura poniżej 20*. Gdy legwan ma swoje terrarium, a na zewnątrz przebywa okresowo, nawet kilka dni, ale latem, gdy jest ciepło nic mu nie grozi z powodu różnicy temperatur. Gorzej gdy jest chowany bezterraryjnie i narażony ciągle na te różnice temperatur. Zawsze byłem zwolennikiem tego, aby zwierzęta o różnych potrzebach klimatycznych, innych niż nasze były chowane w terrariach. Często to podkreślałem. Tak ogólnie podoba mi się ta dyskusja. Proszę o dalszy ciąg, oczywiście z udziałem dr.Jarka i loktoka ;-)
Uprawnienia umieszczania postów