Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44

Wątek: TO CO WASZE SMOKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ....??

Re: TO CO WASZE SMOKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ....??

a moje lubią groszek z puszki i schabowe...(oczywiście nie za często)

<font size=+1 color=red>PROSZE NIE TRAKTOWAĆ TEGO POSTA POWAŻNIE !!!</font>
    meg11

do BAZYL !!!!!!!!!!!!!!!!! (ostrzeżenie)

Bazyl, jeszcze raz napiszesz taka bzdurę na forum i bana dostaniesz!!!!!!!!!!!!!!!!

Mój lubi wszystko co mu daję, a daję zdrowe jedzonko (przynajmniej od wiosny do późnej jesieni). Nie będę wypisywał co mu daję bo dużo tego.

Strasznie smieszne... Trzeba informowac rodzicow, zeby nie kupowali zwierzatek dzieciom.

Na prośbę Meg wkraczam do akcji CYTAT:

Autor: dr Robert (---.biol.uni.wroc.pl) Wyślij e-mail
    Data: 11-02-03 09:54

Rysiu ja jestem zoologiem nie lekarzem weterynarii, więc nie zdiagnozuję bo się nie znam
    W drodze uzupełnienia warto podać, że kapustne to także kalafior, brokuły, jarmuż. Według mnie niekoniecznie trzeba całkiem rezygnować z ich podawania u zdrowych i raczej dorosłych legwanów, szczególnie w zimie, kiedy nie ma innych liści, oczywiście w niedużych ilościach. Natomiast już niedługo pojawi się mlecz, wtedy można przejść na zdrowszą dietę niż zimowa.

Pozdrawiam
    R.M.

Jak widać nie mogę brokułów usunąć z Faq i który był też konsultowany z dr Jarkiem
    Pozdrawiam

Meg to od sałaty te blokady wapnia
    CYTAT:

34. Sałata. Czy można ją podawać?
    Sałata zielona (Lactuca) należy do roślin zawierających duże ilości szczawianów (kwas szczawiowy) występujących powszechnie w postaci soli wapniowych i magnezowych u roślin. Szczawiany nie są przyswajane przez organizmy legwanów, a w większych dawkach stanowią blokadę uniemożliwiającą wchłanianie wapnia (m.in. przyczynia się do powstania MBD - patrz pyt 29) oraz powoduje uszkodzenia wątroby. Sałata chłonie również z otoczenia bardzo duże ilości metali ciężkich (ołów), jak też środków chemicznych. Z tego właśnie powodu nie powinniśmy podawać sałaty w dużych ilościach oraz często. Możemy ją podawać jako śladowy dodatek do karmy w okresie zimowym. Do roślin zawierających duże ilości szczawianów należą też: rabarbar, szczaw i szpinak.
    Konsultacja lek. wet. dr Jarek Zajączkowski

Jacku przecież to są cytaty dr Roberta ja tego nie wymyśliłam:P

Moje lubią liście m.in. akacji - to tak nawiązując do pytania
    Pozdrawiam

no ja też podałem cytat dr Roberta czy ja coś mówię ))) tylko tyle, że brokuły zostają w FAQ-u ))))))

ooo a ja zapomniałam o liściach fasoli))) moja choć je uwielbia, to dawno już ich nie widziała:|

aaa i jedno pytanie do znawców - czy taka <u>fasola ozdobna</u>, którą sadzą ludzie w ogródkach albo na balkonach nadaje się dla legwana?

Uprawnienia umieszczania postów