Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: TO CO WASZE SMOKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ....??

Re: TO CO WASZE SMOKI LUBIĄ NAJBARDZIEJ....??

nic już nie mówie))))))))
    ale i tak uważam, że kapustne należałoby napisać w faqu w oddzielniej linijce, żeby ludzie wiedzieli, że nie należy tego podawać tak czesto jak np. liści rzodkiewki:P

Nie jestem znawcą, ale podawałem w zeszłym roku liście groszku ozdobnego i się zażerały, co do fasoli ozdobnej to nie mam pojęcia.

Stosując się do prośby Meg i podając na potwierdzenie tego cytat )))))))
    "Autor: dr Robert (---.ip.pop.e-wro.net.pl) Wyślij e-mail
    Data: 03-02-04 18:56

Kapusta, brukselka, kalafior, kalarepa, jarmuż to wszystko kapusty. Należy unikac ich podawania bo zawierają dużo szczawianów wiążących wapń oraz są dość "ciężkie". Oczywiście w niewielkiej ilości dla dorosłych i zdrowych legwanów nie zaszkodzą, ale jeżeli mamy do wyboru coś innego to stanowczo odradzam. Ja wyjatkowo, czasami w zimie podaję tartą grubo kalarepę oraz liście jarmuża. Ale to nawet nie jest 10 % diety.
    Natomiast bardzo goraco polecam cukinie, ma doskonały stosunek Ca:P, co w dostępnych w zimie warzywach nie jest częste. I koniecznie ze skórką, ona i to co tuż pod nią jest najlepsze ! Poza tym legwany kochają zielony kolor .
    Cykoria też nie jest zła jako zimowy pokarm. Legwany się do niej przyzwyczajają, choć chyba przysmakiem szczególnym nie jest".

Naniosę stosowną poprawkę w 13 pkt. FAQ ))) a wybór zostaje dla hodowców.

czytałam gdzieś, że groszek osdobny i jego kwiaty i owoce sa trujace, jeśli tak jest na 100% to przypuszczam, że z fasolą ozdobną może być tak samo.

miałam chwilkę i znalazłam coś takiego :
    Fasola (Phaseolus lunatus)
    Części trujące - surowe strąki (nasiona) i korzenie.

Symptomy zatrucia - białka powodują efekt antinutritional, zatrzymując wzrost i mogą spowodować śmierć.

Czynnik toksyczny - hemagglutinins albo lectins.

Droga zatrucia - roślina mocno toksyczna, spożycie jej może spowodować śmierć.

groszek (Lathyrus)
    Części trujące - nasiona.

Symptomy zatrucia - "Lathyrism": paraliż, powolny i słaby puls, płytkie oddychanie, konwulsje.

Czynnik toksyczny - Amina, fenol i glikozyd.

Droga zatrucia - roślina toksyczna przy spożyciu dużej ilości.

Wygląda na to, że liście są ok :-)

moj najchetnej zjada liscie czeresni, winogron, jezyn, poziomek i czerwonej porzeczki. No i oczywiscie mlecza Z owocow ostatnio podjada czerwone porzeczki i truskawki, truskawki uwielbia Granulaty tez mu smakuja

Musisz sprecyzować konkretnie o jaki groszek chodzi, bo podanie samej nazwy łacińskiej groszku nic nie daje- a może wnieść zamieszanie - piszesz: "groszek (Lathyrus)
    Części trujące - nasiona.

Symptomy zatrucia - "Lathyrism": paraliż, powolny i słaby puls, płytkie oddychanie, konwulsje" itd....

Wygląda na to że każdy groszek jest trujący )))))
    Pozdrawiam

Wiem, że jest to niejasne ale niestety nie jestem wstanie podać pełnej nazwy. Moim zdaniem jest to groszek ozdobny.
    korzystałam z tej stronki : http://fanthom.math.put.poznan.pl/~s...me.cgi?groszek
    przez ikonkę z trupią czaszką można wejść na listę trujących pnączy - warto tam zaglądnąć, tam również znajduje się to co zamieściłam we wcześniejszym poście.

szczypiorek,liście wiśni,mlecz,koniczyna z kwiatkami,babka lancetowata.

Posiekane strączki groszku, bobu, fasolki szparagowej stanowią część diety mojego legwana. Są to rośliny działkowe, nie ozdobne. Jest teraz tego dużo. Dzisiejsze jedzonko Gucia (jadł dwa razy do tej pory) to mieszanka liści fasoli, groszku, mlecza, babki zwyczajnej i lancetowatej, cukinii, lipy, poziomki, koniczyny, lucerny, chrzanu, czarnej porzeczki i winorośli. Do tego kilka płatków róży, kwiaty koniczyny i mlecza (znalazłem jeszcze dwa) kilka poziomek, malin, czereśni i wiśni, oraz kawałki moreli. Do tego nieduża ilość potartej marchwi wymieszanej z posiekanymi strączkami groszku i fasolki szparagowej+1/2 tabletki Calcium Vitrum.

Uprawnienia umieszczania postów