Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: czy popieracie taka metode oswajania.....???

hajdo
    Guest

czy popieracie taka metode oswajania.....???

witam wiem ze o oswajaniu bylo juz wiele napisane ale jak powiedzialem jednemu koledze jak oswajam ( ta metode od was :P ) to mnie wysmial i powiedzial ze on po jakims czasie jak kupil lega bral go na "chama:P" na rece i glaskal .... nie bawil sie w jakies podawanie pokarmu z reki itp.... a co lepsze gdy bylem u niego ma lepsze efekty niz ta metoda od was.... wiem ze mugl trafic lepszego do oswajenia lega ale chce wiedziec czy popieracie taka metode oswajania smoka...thx...nerka:P

Re: czy popieracie taka metode oswajania.....???

ja sie na wlasnym legwanie przekonalem ze sila nic nie zdzialam tylko stracilem ponad pol roku a jak robie to bez przymusu to postepy sa ogromne

Przemoc rodzi przemoc. Pogadamy jak bedzie mial 1,5m

... do 120 ostrych zębów, 20 pazurów tnących jak brzytwa dlugich na 1.5 cm, mocnego ogona z ostrymi kolcami i o wadze ok4-5 kg Nie chciałbym brać mojego samca "na chama" z terrarium - może zabraknąć wody utlenionej do odkażania rąk, twarzy itp.
    Pozdrawiam

dorota29
    Guest

no,ten legwan pewno siedzi cicho i sobie mysli"jeszcze rok i pogadamy")

ja mam mlodego od lutego i staram sie nie lapac go na sile.on sie stresuje ,ja sie stresuje...a tak wylazi sobie spokojnie z terrarium,moge kolo niego przejsc,pogadac z nimitp

Hajdo, jakie to lepsze efekty ma kolega ? Legwan nie wyrywa się z ręki bo zamiera ze strachu, podczas głaskania przymyka oczy, bo mu tak dobrze ?

hajdo
    Guest

heh.... to z wyrywaniem sie z rak moze to i faktycznie jest strach.... ale mi chodzi np.. o zachowanie lega gdy przebywa w terrarium lub po za nim.... jest spokojny chodzi obok niego... nie ucieka...itp. pozdrawiam...

To, że chodzi spokojnie i nie ucieka jeszcze nie świadczy o oswojeniu (czyt. przyzwyczajeniu). Wiele legwanów tak się zachowuje, chociaż duża część jest płochliwa. Jednak takie zachowanie legwana jak opisujesz to dobry objaw, trafił się spokojny okaz. Niech kolega to wykorzysta i nie zmarnuje tego przez stosowanie siły i okazywanie dominacji. Przez częsty kontakt z gadem i odpowiednie traktowanie faktycznie może doczekać się że legwan będzie okazywał coraz więcej przyjaznych cech ;-) Warto poczytać w opisie gatunku w jaki sposób interpretować zachowania legwana. Np. zamykanie oczu przy próbie dotyku, głaskania wcale nie świadczy o tym, że mu się to podoba.

dorota29
    Guest

moj ostatnio wylazl z terra i se na klatke z papuga skoczyl.wisi ,patrzy taki luzak a wielkie papuzysko warczy ze strachu))))))))
    myslalam ze padne ze smiechu

a TY byś chciał zeby ktos Ciebie na siłe bral i głaskał???
    nie sądze....
    nie dość,ze jest w obcym dla siebie srodowisku i juz samo to wywołuje pewnego rodzaju stres... to.. jeszcze PRZEMOC !
    podaruj sobie to.. a koledze pogratuluj ... tylko nie wiem czego....

Uprawnienia umieszczania postów