-
Iguana sticks
Iguana sticks - normalny legwan się tego brzydzi, ale mój tylko zobaczy pudełko i już opiera się łapami o ściane terrarium i czeka na swój przysmak. W związku z tym mam pytanie: czy pokarm ten ma wszystkie składniki potrzebne do prawidłowego rozwoju legwana? Oczywiście nie chcę karmić go tym zamiast zieleniny, ale np. w zimie nie zawsze są świeże listki. A mój legwan chce jeść suchy pokarm czasami bardziej od zielonego.
-
Re: Iguana sticks
Sucha karma powoduje zaparcia. Moze byc uzupelnieniem w zimie, ale nie powinna byc podstawowym pokarmem...
-
Również radzę latem karmić naturalnym jedzonkiem z łąki, ogródka. Sucha karma jest dobrym uzupełnieniem zimą, gdy nie ma zbyt dużego wyboru świeżych pokarmów. Powtarzam za Fatmanem :-)))
-
Mój też bardzo lubi suchy pokrm, ale teraz daję mu go rzadko, sypię trochę na dłoń - oczywiście wszystko zjada i jeszcze wylizuje(żeby mu się pani dobrze kojarzyła
-
nie zgadzam sie absolutnie, aby "sticks-y" były w jakim kolwiek stopniu dobre.... nie dość,ze suche to jeszcze w jakiej formie !
no... ale skoro ludzie wolą sobie ułatwiać zycie nie patrzac na dobro swojego zwierzecia.....
a to,ze lubią.... moze i lubią...
w innym temacie legwan lubił ser zółty...
-
no ale sklad IS zawiera szereg witamin i mineralow, ktore nie szkodza legwanom (wrecz przeciwnie). takze nie powinnas porownywac IS do zoltego sera :F
-
Nie mozemy rowniez zapomniec, ze jest lato i pelno zarcia lezy nam pod nogami...
-
I znowu zgadzam się z Fatmanem ;-) Jedzonko jest na łąkach, w ogródkach i to te najlepsze jakie może być - naturalne, bez chemii. Celtic napisała słuszna uwagę odnosnie suchej karmy, ale nie wzięła jednego pod uwagę - czym zaspokoić apetyt dużego, dorosłego legwana zimą. Oprócz dobrych kiełków, liści fasoli z doniczek, liści rzodkiewek, owoców cukinii itp "frykasów" z marketów suchy pokarm jest uzupełnieniem zimowej diety. Sam mam uwagi do składu tych granulatów, ale niestety podaję .
-
Rozumiem Ryśku, ze legwaniki potrafia duuuuzo jesc... ale, jesli juz sie decydujemy na takie zwierzątko, to trzeba troszke wysiłku jednak, by podac mu to bardziej własciwe jedzonko. Wiem, ze nie można całego domu zimą zmienic w ogródek działkowy, ale i tak sie bede upierała przy tym,ze to jednak nie jest własciwe jedzonko...
Co prawda jeszcze nie zywiłam legwana zima. Prawdopodobnie i sama bym stosowała ten granulat, a moze nie byłoby to wcale konieczne.. tego nie wiem...
w kazdym razie bede robiła co w mojej mocy,zeby jednak suchej karmy nie dawac...
Pozdrawiam
Magdalena
-
Nie wiem jak duży jest Twój legwan, ale pogadamy jak przyjdzie Ci zaspokoić głód ponad 150cm 5,5 kg smoka ;-) Ja też robię co w mojej mocy, aby miał właściwe jedzonko.
Uprawnienia umieszczania postów