Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: rozmiar terrarium a rośnięcie

Mieszany widok

Oik
    Guest

rozmiar terrarium a rośnięcie

Mam legwana dwa lata. Do jesieni zmieniał skórę przynajmniej raz w miesiącu. Od zimy zminia bardzo żadko i tylko na przednich łapach i pysku. Jaki może być tego powód ? Czy może być to efektem zbyt małego terrarium , czy diety . Nie mam pojęcia. Może ktoś z was doradzi. To samica i ma prawie 1m.

Re: rozmiar terrarium a rośnięcie

eee powinienes napisac jakie macie terrarium :F i wtedy faachowcy Ci doradza :S

Metrowa samica to już duży legwan. Spowolnienie wylinek świadczy o tym, że wolniej rośnie. Tempo wzrostu młodych (małych) legwanów jest duże, więc i wylinki częstsze. Oczywiście na tempo wzrostu i wylinkę mają wpływ warunki w jakich legwan żyje.

Oik
    Guest

dokładne dane dla fachowców. Zmierzyłam ją - dokładnie ma 80 cm. Terrarium ma 65x45x60 cm. Wiem , że chyba jest już za małe , ale weterynarz twierdzi że starczy, bo i tak niewiele się rusza. Oczywiście jest wypuszczana i "gania" po domu. No i jak ? za małe czy nie? i czy ma to związek z tym , że nie rośnie już w takim tempie jak kiedyś?

Do terrarium o tych wymiarach wsadź weterynarza Terrarium o dużo za małe. Zobacz do FAQ. Tam są podane wymiary.
    Pozdrawiam

http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=20
    Dokładniej tutaj. Wydrukuj to proszę i daj weterynarzowi do poczytania ...

Ojejku , jak ten legawn sie miesci w takiej klitce? Ja tez mam 80cm legwana ale jego terrarium jest duze , ma 2 m wysokosci , 1m30 cm szerokosci . W brew pozorom legany wcale nie siedza ciagle w jednym miejscu , chodza sobie od czasu do czasu po calym terrarium a Twoj nie ma takiej mozliwosci. Jacku dal Ci dobra rade z weterynarzem Szybko zmien terrarium na wieksze.

Kolejny pseudoterrarysta, ktory czytac nie umie...

Oik
    Guest

Dziękuję Ci, sprawdziłam i już zamówiłam odpowiedni wymiar.
    Cieszę się , że czytają te pytania ludzie chcący doradzić a nie tylko nieśpiące po północy wszechwiedzące tłuściochy. Chyba wiadomo do kogo piję. Pozdrawiam wszystkich Oik

Dzieki Oik! Tu sie akurat mylisz bo tlusciochem nie jestem. Jakbys przed zadawaniem pytania uzyl przycisku szukaj i przeczytal FAQ to wtedy bym na Ciebie nie najechal. Nawet nie zwrociles uwagi na to, ze Twoj legwan sie nie miesci w tym terra. To widac na pierwszy rzut oka, zwlaszcza, ze jest ono sporo krotsze od jaszczurki.

Cytuje:

"Autor: alicja (---.luzyckie.sdi.tpnet.pl) Wyślij e-mail
    Data: 17-12-02 13:31

Ja mam zbliżone wymiary 75/40/40 dla malutkich agamek - największa ma 20cm ... i uważam że mają tak akurat w sam raz miejsca ...

Dla lega lepiej zacząć od większego terrarium np. 90/50/90 ... (długość, szerokość, wysokość) ...

Pozdrawiam
    alicja"

Naucz sie korzystac z wyszukiwarki bo na tym forum sporo ludzi bedzie sie denerwowac o tematy, ktore juz byly...
    Poza tym naucz sie kultury....

Uprawnienia umieszczania postów