Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: nowy legwan. bis

Re: nowy legwan. bis

A ja troche pomarudze jak juz nawet Fatman zawiodl w tej materii.

A teraz tak na serio nie wiem czy nie za szybko chcesz mu zmieniac miejsce zamieszkania, dopiero co do ciebie przyjechal (tydzien) zaczal sie przyzwyczajac a ty chcesz mu zmieniac miejsce zamieszkania.

A co do krojenia wszystkiego to trza kroic to co jest za duze z liscmi sobie poradzi nawet malutki leg z wielkimi liscmi, w naturze nikt im nic nie kroi :-)))).

dorota29
    Guest

ale moj sie meczy jak ma pokrojone liscie w zbyt duze kawalki
    wydaje mi sie wtedy ze sie udusi

Warzywa oraz owoce należy rozdrobnić, ale z największymi nawet listkami legwan sobie poradzi. Uzębienie typu pleurotycznego pozwala legwanom na odcinanie kawałków liścia swymi spiczastymi ząbkami. Ten typ uzębienia nie jest przystosowany do żucia. Legwan rozdziera liście na strzępy, drobne owoce połyka w całości. Oczywiście jeśli ktoś ma czas i chęć rozdrabniania liści nie jest to nic złego i maluchom ułatwi spożywanie pokarmu ;-)

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi dot. karmienia.
    A co do zarzutów Loktoka, to pewnie ma rację, ale ja nie mam wyjścia i muszę z nim (tzn. z legwanem, a nie z Loktokiem - )) ) i dzieciarnią wyjechać na całe wakacje na wieś. Może pobyt na słonku zrekompensuje mu stres związany z przeprowadzką. Pozdr. i dzięki za fotki woliery.

Woliera super sprawa. Pamietaj tylko, że lato tego roku nie jest zbyt łaskawe i słońca jak do tej pory mało. Temperatura zbyt niska, aby długo przebywał w niej legwan. Jeśli miejscem woliery będzie jakaś działka z możliwością podłączenia promiennika podczerwieni to polecam jako źródło ciepła w chłodne dni. Promiennik musi być umieszczony blisko legwana (ale oddzielony siatką) żeby dał efekt ciepła w otwartej przestrzeni. Najlepiej osłonić miejsce dogrzewania gada płytami OSB, szybą lub kartonem. Oczywiście dbając o to, aby materiały łatwopalne jak karton nie mogły się zapalić !

Zgadza sie ze daja sobie rade nawet z wielkimi lisciami , ale w naturze te liscie sa przyczepione do galazek i latwo sie im je odrywa . W terrarium maja je w miseczce luzem i duzy lisc nie daje sie tak latwo porwac.

Racja...

Nie zawiodlem! Poprostu mnie nie bylo 2 dni w domu.

Uprawnienia umieszczania postów