Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: nowy legwan. bis

nowy legwan. bis

Cześc. Ja również witam wszystkich. Jestem od tygodnia szczęśliwą posiadaczką zielonego smoka i jak wszyscy początkujący mam mnóstwo wątpliwości. Niektóre rozwiązuję sama czytając Wasze posty na forum lub FAQ, a inne rozwiązują się same, jak np. zrobienie kupki, (po raz drugi dopiero, ale zawsze), czy brak apetytu (dziś nareszcie w miarę porządnie wtrząchnął). Acha nie napisałam jeszcze, że mój ma ok.pół roku i tak z 17cm dł. Nazywa się Lucek, Lucuś, Lucynek, etc. Za tydzień wyjeżdżam z nim na działkę. Chciałabym zrobić mu wolierę, czytałam o nich, ale nigdzie nie znalazłam żadnego zdjęcia, ani informacji jak ją zrobić, czy jak powinna wyglądać. Czy ew. mógłby ktoś....? Pozdrawiam. I proszę, niech Fatman na mnie nie krzyczy, jeśliby się okazało,że jest to w archiwum. Jeszcze wszystkiego nie przeczytałam.

Re: nowy legwan. bis

Sorry, już wszystko wiem, nacisnęłam przycisk szukaj, widziałam zdjęcia.
    ale za to prosze o podpowiedż czy fasolkę szparagową mu kroić na cieniutki plasterki czy niech się sam z nią rządzi. Cukinię starłam na tarce, nawet trochę skubnął. Pozdr.

17 cm to raczej maluch (pol roczne legwany sa wieksze). Wszystko raczej trzeba pokroic. Zreszta sama zobaczysz jak sobie radzi z roznej wielkosci kawalkami...

dzięki, żeby tylko chciał jeść...
    Tak na oko to od nosa do kloaki ma 17 cm, nie więcej. Sprzedawca powiedział mi, że jest on ze stycznia. I o zgrozo kazał mi go karmić mączniakami i drewniakami. Ale ja już wiem, że nie wolno))). Pozdr.

Jesli to bez ogona to moze miec pol roku. Ciesze sie, ze wreszcie nie musze kogos opierniczac tylko moge pochwalic, ze sie przygotowalas do tematu. Przynajmniej z jedzenia....

dorota29
    Guest

gdybys miala mozliwosc,wroc do tego sprzedawcy i mu powiedz czym karmic legwany.
    a co do krojenia jedzonka.ja zielonego mam od lutego i caly czas mu kroje,drobie tre na tarce)

Wszystko zalezy od razomiaru. Moja legwanica cale liscie mlecza wchlania bez problemu...

Ja mojemu , ma 80 cm z ogonkiem rwe na kawalki , calymi lisciami by sie zapchal , mlecze maja teraz calkiem spore liscie.

Liście daję w całości, ale marchew z dodatkami jak cukinia czy inne warzywa trę na tarce. Owoce również daję rozdrobnione, a legwan jest raczej duży ;-) Ten wymiar który podajesz + dł. ogonka może być półrocznym legwankiem. Jeszcze rozdrabniaj mu pokarm, będzie mu łatwiej jeść. Niedawno skończyłem wolierę balkonową dla mojego legwana. Tu znajdziesz jej fotki - http://terrarium.com.pl/forum/read.p...92#reply_14829 . Masz pytania, pisz na priva.

Jak będzie ładna pogoda to też porobie fotki mojemu legusiowi w wolierze ogrodowej, to będziesz miała, więcej przykładów na których będziesz się mogła wzorować

Uprawnienia umieszczania postów