-
Moje obserwacje na trmat legwanow
Witajcie !
Moje ,,smoczki,, sa juz u mnie 6 tygodni.Duzo nauczylam sie od Was- przede wszystkim na temat odzywiania.Jak juz pisalam mam dwa.jeden maly ,drugi mniejszy :-))Przebywaja w jednym terarium - bo po moich obserwacjach wynika - ze tam gdzie wiekszy - tam jest mniejszy.Dotyczy to rowniez wlazenia na firanki.
Jedza w/g Waszych instrukcji.Listki poziomek,malin,winogron (ale tylko te mlodziutkie) mlecz (mniszek) uwielbiaja.Z owocow narazie tylko maliny.Posypuje to wszystko specjalnym pudrem dla legwanow (ze wszystkimi witaminami - tez D)Teraz u nas jest temperatura 30 stopni,takze zrobilam im basen z kamieniami,i tam sie opalaja.Kamienie sa tez w czesci zacienionej parasolem.Natomiast w czasie ,,kapieli,, musze je pilnowac ,bo sa niesamowicie szybkie i ruchliwe czasem.Reaguja na dzwiek i ruch.(tak mnie sie wydaje)Jak sie przestrasza - to oddychaja szybciej i ..musze je poglaskac.Wtedy juz siedza spokojnie i powoli ich oddech sie uspakaja.jesli sie naprawde przestrasza - to ten wiekszy jakby ,,syczy,,A to juz ewidentnie musze przytulic (cieplo) i powoli tez sie uspakaja.Po nocy bez wlaczonej lampy w terarium - nabieraja nieco brazowego odcienia.Po wlaczeniu lampy rano ,lub kompieli w basenie i wylegiwaniu sie na kamieniach - dostaja z powrotem szmaragdowa barwe.Zanim je wloze do basenu - to najpierw kamienie musza sie sloncem zagrzac.Raz polozylam je na zimne - i ...ewidentnie protestowaly.Dalam im raz jajko na mieko.Zjadly samo zoltko.Bardzo lubia wieczorem wylazic z terarium (otwieram) na godzine i wlazic do mnie do lozka .Tylko tak po pol godziny zaczynaja sie na firanki wspinac.Wtedy im pomagam wlesc do terarium:-))Mam do Was pytanie - CZY do legwanikow powinno sie mowic? Wiem ,ze to nie papugi ,ale czy rozrozniaja glosy .Bardzo bym chciala podziekowac za rady : JUSTYNIE ,MARKOWI NIEC ,.MARKOWI MAGIERSKIEMU,RYSKOWI,KUBIE RATOWSKI,JACKU - Jesli o kims zapomnialam - to bardzo przepraszam.Mam nadzieje ,ze wybaczy :-))Dzieki tym wymienionym wyzej ludziom - swiat jest bardziej przyjazny ,a inni nowi wlasciciele legwanow - dostana cenne rady ! Dzieki wszystkim :-)) Pozdrawiam bab
-
Re: Moje obserwacje na trmat legwanow
Mnie nikt nie podziekowal za te ostre ataki :/
-
Hmmm zawsze jestem czarna owca. Buahahaha
-
-
-
Dam Ci buzi Fatman na giełdzie w imieniu bajkibarbary. Chcesz ? :-)))
-
-
Pod warunkiem, ze sie ogolisz (razem z wasem) :P
-
Reconnect _ bardzo Cie przepraszam ,ze o TOBIE zapomnialam :-)) Dziekujre serdecznie Tobie tez za mile i DOBRE rady !I oczywiscie za foto - Twojego ,,smoczka,, :-))
-
Dziekuje za wyroznienie ... to bardzo mile ... zycze samych sukcesow w hodowli i widoku zawsze zadowolonych pyszczkow ...
Pozdrawiam,
J.
Uprawnienia umieszczania postów