-
Higiena-Czy o niej pamietasz???
Czy pamietacie o podstawach higieny w obchodzeniu sie ze swoimi legami??? Pamietajcie ze gady sa potencjalnymi nosicielami szczepow Salmonelli (bez demonizowania tego zjawiska oczywiscie). I nie przestrzeganie podstaw higieny moze sie roznie skonczyc. Tak wiec moim zdaniem zachowania takie jak np: calowanie legow powinno zniknac z repertuaru kontaktow z legami, podobnie jak dostep legow do miejsc gdzie jest przechowywana i przygotowywana żywność. I przypominam o myciu rak bo o tym sie tez czasami zaomina.
Pozdrawiam LK
Mam nadzieje ze tylko na zimne dmucham. I wszyscy o tym pamietaja.
-
Re: Higiena-Czy o niej pamietasz???
to w stanach, ludzie sa do tego stopnia przeczuleni na tym punkcie, ze w momencie gdy sie dziecko w domu rodzi... ludzie sie pozbywaja legwanów
-
Pepre ja nie mowie o pozbywaniu sie lega tylko o tym zeby pamietac o podstawach higieny, to nie tylko sie tyczy gadow to samo przypominam ludziom trzymajacym koty, psy, kroliki i gryzonie. To jednak sa zwierzeta a naprawde jest duzo chorob ktorymi sie mozna od nich zarazic. a skoro mozna zmniejszyc to ryzyko przestrzeganiem pewnych zasad to trzeba o nich czasami niektorym przypominac.
LK
-
Loktok ma rację w 100%. Ta informacja o higienie powinna być wstawiona czerwonym tłustym drukiem przy każdym opisie gatunku. Może D.Z. się wypowie...
Pozdrawiam
-
OK jak juz mnie jacku namawia do pisania, to niech bedzie ;-))
osobiscie mam 2 dzieci w tym roczna coreczke (dokladnie za 6 dni pierwsze urodziny) oboje wraz z braciszkiem kochaja naszego legwana (jak i rowniez 10 innych jaszczurek i 5 wezy). biora je do rąk, ale oczywiscie zawsze po kontakcie z gadem obojazkowe mycie rak.oczywiste jest to ze gady powinny byc podejrzewane o nosicielstwo roznych chorob, ale przy zachowaniu podstawowych zasad hignieny, wynikajacych ze zdrowego rozsądku nie widze zadnego problemu z trzymania ich razem z dziecmi (tylko nie w jednym terra ).
osoby bardziej zapobiegliwe moga poprostu oddac stolec ukochanej zwierzyny do badania, i wszystko bedzie jasne.
D.Z.
PS- moja zona (tez DZ) twierdzi z drugej strony ze najlepjej pozbyc sie zwierzat z domu, no ale tez twierdzi ze nalezaloby tez meza sie pozbyc......decyzja nalezy do was.
-
Higiena powinna być stosowana w naszym życiu codziennym, więc chyba nie powinna stwarzać nam problemów i nie trzeba nikogo do tego przekonywać. Post loktoka powinien wszystkim przypomnieć o rzeczach oczywistych- o higienie.
-
D.Z czy twoj leg chodzi po domu?? Bo mi sie wydaje ze w przypadkach kiedy w domu jest male dziecko to jednak leg nie powinien swobodnie chodzic po calym domu (wkoncu male dzieci i legi dziela ta sama nisze czyli podlogi).
Pozdrawiam LK
-
Ja jeszcze dodam,ze nie powinno sie klasc miski na jedzenie od legwana na stole lub blacie gdzie przygotowujemy posilki.Ja nawet po niedawno przebytej salmonelli myje miske nie w zlewozmywaku tylko w zlewie w lazience
-
Wlasnie tego zapomnialem dopisac ale dzieki yuchas za wyreczenie, pomyslalem ze trzeba by zrobic taki pkt. Faq "Podstawy higieny w postepowaniu z legami" moze ten post sie do tego przyczyni zeby zebrac to w jakies pkt-y
Pozdrawiam LK
-
Pomyślę, ale jak wszystko będzie W FAQ-u to o czym będziemy tu pisać )))))))))
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów