-
stan zapalny tkanek miękkich... zdjęcie RTG
Witam.
Oczekuję porady, ewentualnie konsultacji ze strony doświadczonych hodowców, a także lekarzy weterynarji.
Byłem wczoraj z moim legwanem u weterynarza, w związku z niepokojącym mnie obrzękiem w obrębie środkowego palca przedniej łapy i śródręcza, podejżewałem złamanie. Zdjęcie RTG :
Na zdjęciu widać tylko wygojone złamanie kości ramieniowej (pamiątka po szalonej młodości mojego legwana) i obrzęk tkanek miękkich w obrębie środkowego palca.
Weterynarz zalecił smarowanie Flucinar`em N (Flucinolonum acetonidum, Neomecinum sulfurcinum). Czy to wystarczy? Jak sądzicie jaka może być etiologia owego stanu zapalnego? Palec jest potężnie obrzęknięty i lekko uniesiony do góry, do tego stopnia, że spomiędzy łusek widoczny jest nabłonek.
Ja ze swej strony ograniczyłem jego kąpiele w basenie, żeby nie doprowadzić do zaostrzania się stanu zapalnego i obniżyłem wilgotność w terrarium.
Od razu mówię, że legwan otrzymuje dobrze zbilansowaną dietę, ma również uzupełnine wszelkie ewentualne niedobory witaminowe.
A tu zdjęcie mojego legwana:
Pozdrawiam
szarobury
Uprawnienia umieszczania postów