Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Sterylizacja

Re: Sterylizacja

Dr Robercie, ja jestem bardzo zainteresowana sterylizacją samca w związku z agresją i jak znajdzie się ktoś kto tego się podejmnie to jestem gotowa zaryzykować. Proszę o więcej informacji na ten temat.

Nika, przeczytaj sobie artykuł na stronie głównej

Nigdy nic nie wiadomo, moze potrzebuja wiecej miejsca. Samica moze skrupulatnie wybierac miesjce do zlozenia jaj. Ogladaliscie "Legwan Zielony - potomek smokow"? Tam bylo pokazane jak samice walcza o najlepsza nore do zlozenia jaj....

sorki Meg ale na forum weszłam przez link i nie doszłam do strony głównej, a temat mnie bardzo interesuje, dzięki za info.

dr Robert
    Guest

Na temat rozmnażania legwanów przeze mnie jest na tej stronie artykuł w dziale "artykuły":
    http://terrarium.com.pl/artykuly/doswiadczenia.php?id=3

Skutecznie legwany w Polsce rozmnażano w domach również pod Warszawą (wymieniłem się nawet kiedyś informacjami z tym człowiekiem). A podejrzewam, ze o wielu przypadkach nie wiemy. Natomiast nie słyszałem aby ktoś rozmnażał je w warunkach domowych przede mną.
    Nie jest tak, jak ktoś napisał, że większość samic ma problemy ze zniesieniem jaj. Ja takiego wrażenia nie odnoszę. Trzeba pamiętać, że na forum najczęściej piszą ludzie mający jakieś problemy ze swoimi zwierzętami co wypacza obraz całości. Nie słyszałem też, aby gdzieś w Europie tak masowo straszono ludzi mających samice przypadłością zatkania się jajami. Nie widzę żadnego powodu aby sterylizować zdrowe samice legwanów profilaktycznie. To normalne, że nawet u samic bez samców powstają jaja, ale najczęściej na wczesnym etapie rozpoju takie jaja się resorbują; kule żółtkowe nie mają jeszcze osłonek. Pochopna decyzja o sterylizacji jest często niepotrzebna. Zawsze zdarzają się jakieś nieszczęśliwe przypadki, ale trzeba pewnego doświadczenia i obserwacji własnych zwierzat, aby ocenić, czy już jest naprawdę źle i operacja jest jedynym wyjściem.

Jestem także przeciwko kastracji samców. Jeżeli ktoś bierze sobie do domu legwana to powinien liczyć się z tym, ze bierze do domu dzikie zwierzę i nie ma powodu aby je okaleczać. To zupełnie co innego niż schroniska, gdzie po prostu nie ma miejsca, aby każdemu samcowi zapewniać oddzielną przestrzeń do życia. To kwestia uśpić albo pozwolić żyć. Można zrozumieć przypadki jakiejś skrajnej agresji gdy wskutek szczególnie silnej agresji włascieciel nie jest w stanie zapewnić bezpieczeństwa sobie i legwanowi i gdy zwierzę z powodu nadmiernej agresji cierpi, ale to raczej rzadkie przypadki. Mój samiec owszem był bardziej agresywny od samicy, raz przeciął mi paznokieć przez skórzaną rękawicę, nie pozwalał się dotykać, walił ogonem - ale czy to powód aby go okaleczać ? Przecież liczyłem się z tym biorąc dzikie zwierzę do domu. Mam nadzieję, że te zabiegi się w Europie nie przyjmą (podobnie jak np. nie przyjęła się amputacja pazurów u kotów) jako zabieg stosowany powszechnie.

No nie do konca sie zgodze z ta wypowiedzia, co do samic to rzeczywscie nie ma takich informacji ile ma takie problemy stad tez pisalem ze jezeli to jest kilka sztuk na 100 to nie ma sensu wprowadzac tego w rutyne ale jesli sie okaze ze na 100 sztuk sa to juz dziesiatki to mysle ze mozna sie zastanowic nad takimi zabiegami profilaktycznie.
    Co do samcow nie proponuje tego typu zabiegow jako profilaktyki ale w przzypadkach nadmiernej agresywnosci gdy taki leg jest niebezpieczny dla wlasciciela (a moze byc i to bardzo) to mysle ze kastracja jest jak najbardziej dobrym wyjsciem tym bardziej ze pierwsze proby daly pozytywne wyniki. (Podobnie jest z psami samcami nie kastruje sie wszystkich a mozna by zeby byly spokojniejsze, nie mialy problemow z prostata, natomiast sterylizacja suk jest wskazana: zmniejsza sie ryzyko guzow sutka, problem ropomacicza znika na zawsze, zmniejszaja sie szanse na ciaze urojona, a wskazana jest tylko dlatego ze zdazaja sie wymienione przypadki bardzo czesto i le[iej im zapobiegac niz je potem leczyc)

Pozdrawiam LK

Pozostaje jeszcze ocena czym faktycznie jest agresja. Dla jednego człowieka może to być uderzenie ogonem lub podrapanie, dla doświadczonego terrarysty takie zachowanie będzie zachowaniem naturalnym, którego należy się spodziewać kupując legwana. W sobotę miałem w domu 3 legwany i moje ręce wyglądają jak po spotkaniu z Predatorem, ale ani przez moment nie przyszło mi na myśl, że te smoki były wobec mnie agresywne. Od najmniejszego dostałem ogonkiem w twarz :-) Czy odbierać to jako agresję czy raczej strach i obronę. Mam nadzieję, że cena zabiegu ( niemała na dzień dzisiejszy) będzie barierą dla zbyt pochopnych posunięć. Samicom również należałoby dać szansę na naturalne złożenie jaj robiąc im budkę lęgową, ale jak już wcześniej pisałem najtrudniejszy jest ten pierwszy raz dla niedoświadczonego hodowcy, bo w razie problemu ze złożeniem jaj i spóźnioną decyzją o zabiegu ich usunięcia można zwierzę stracić. Takie przypadki już były, chociażby opisywany kiedyś przez "legwan Opole".

Pamietaj rysiu ze te legwaniki co miales w domu to byly malenstwa, ale przypomnij sobie np lega Niki ktory sie na nia rzuca, pamietajmy ze kupujemy male zwierzatko i nigdy nie wiadomo co z niego wyrosnie, a dorosly leg moze byc dla wlasciciela niebezpieczny, a trzymanie zwierzaka powoduje ze musimy sie nim zajmowac i miec z nim kontakt chocby przy karmieniu i sprzataniu. wiec nie powinien stanwic zagrozenia dla wlasciciela. Skoro jest mozliwosc zmniejszenia agresji u takich osobnikow poprzez kastracje to trzeba z niej skorzystac bo alternatywa jest eutanazja bo zycie i bezpieczenstwo ludzi jest wazniejsze.

No loktok, jedenego z nich nie nazwałbym maleństwem ;-) Drugi to już podrostek, a dopiero trzeci to maleństwo. Chodziło mi o to, żeby umieć odróżnić zachowania obronne powodowane strachem zwierzęcia od agresji, a to można interpretować według potrzeb i upodobań. Widzę, że znowu mamy ostry temat na giełdę :-)))

No ale twoj sie nie liczy, marbla to malenstwo a i leg Ali to nie jakis olbrzym, ale rzeczywiscie ocena kiedy legwan jest agresywny a kiedy nie to ciezka sprawa, jedni akceptuja jedno zachowanie inni nie ale mozna okresli pewne standardy zachowania ktore sa potencjalnie niebezpieczne dla wlasciciela i ktorym trzeba zapobiegac,

Pozdrawiam i rzeczywiscie spootkanie bedzie ostre ))))))

Uprawnienia umieszczania postów