-
Iguana Sticks
czy ktos podawal to juz swoim legwanom ?? ...czy taki pokarm jest zdrowy i odpowiednio spreparowany ???
-
Re: Iguana Sticks
Jest to dobrze zbilansowany pokarm, ale jest tylko substytutem. Jesli tylko masz zwierza zieleninke za oknem to nie mecz lega suchym zarciem..
-
Sucha karma Iguana Sticks to pełnowartościowy pokarm bogaty w witaminy i minerały. Podaję to swojemu legwanowi od blisko dwóch lat. I legwan to bardzo lubi. Ale traktuję to tylko jako pokarm uzupelniający. I to w sezonie zimowym. Wstawiam do terra dodatkową miskę z suchą karmą i leguś sobie może wybrać: albo zielenina, kiełki itp, albo "chrupki". Z reguły je z dwóch misek na raz )) Chociaż, jak mu "zielsko" nie pasuje, to chrupie tylko suche...
Na początku podawałem "baby sticks" - są drobniejsze. Producent zaleca to dla legwanów do 2,5 roku. Teraz jest juz karma "dorosła". Tzn. teraz jesty wiosna i puszka z karmą powędrowała do szafy ))
Sądzę, że tego typu pożywienie jest bardzo pomocne w hodowli, ale nie należy z jego podawaniem przesadzać. Zawsze najbardziej wartościowe jest jednak to, co świeże i naturalne.
-
Podawałem granulat JBL, ale to dodatek na zimę. Teraz świeża zieleninka.
-
podaje Iguana Sticks firmy Tropical od jakiegos czasu i mam klopot - pomimo iz codziennie zbieram mu swiezutka zieleninke z kwiatami mleczu wlacznie, to on prawie tego nie rusza i wcina tylko sucha karme ... martwi mnie to, ale jak zabiore mu suche, zieleniny tez nie je ... probowalam go przeglodzic, ale nie wytrzymalam psychicznie i po 1.5 dnia dalam mu ponownie sticks ... moze ktos zna dobry sposob na przestawienie go spowrotem na zielone?
Pozdrawiam,
J.
-
A ja tak jeszcze z zapytaniem zeby nowego topica nie zakładać... Mam w domu granulat o nazwie "raffy Vital" firmy sera (ziołowy pokarm dla żółwi i trawożernych gadów). Jestem ciekaw czy to jest cos podobnego do IS (nie chce mi sie iść do zoologika i zobaczyc bo jestem leń i wygodnicki ) więc opisze jak to wygląda a wy mi powiecie czy ma coś wspolnego z IS:
WYGLĄD
-granulki koloru jasnobrązowego
-pastylki koloru zielonego
-zapach; intensywny nie przyjemny (polot ziół i ryby)
SKŁAD
-mąka pszeniczna
-kiełki przenicy
-mieszanka ziół (jakich?!?!?!)
-lucerna
-karoten
-rybie białko
-oliwlki ziołowe
WITAMINY
-A, D3, E, B1, B2, C
Dobra starczy... czekam na pomoc. pozdrawiam :F
-
Zmieszaj zieleninę z suchą karmą.
Na poczatek niech tego suchego będzie więcej, a później stopniowo ograniczaj udział IS w misce.
-
ŻARCIE RZECZYWIŚCIE OK, ALE TAK JAK PISALI JUŻ MOI POPRZEDNICY PROPONUJĘ STOSOWAĆ JAKO DODATEK LUB UZUPEŁNIENIE DIETY ZIMOWEJ. NA POCZĄTKU STOSOWANIA MOGĄ BYĆ PROBLEMY (TAK BYŁO U MNIE) ALE TWOJA GADZINA NA PEWNO SIE DO TEGO PRZEKONA
-
dziekuje za sugestie ... z pewnoscia je wykorzystam i juz jutro dostanie sucha karme z zielenina w postaci salatki ... mam nadzieje, ze sie uda.
Pozdrawiam,
J.
-
ja odkąd liście zaczęłam podawać mojej zielonej, ona zaczęła głodówkę, od trzech dni nic nie je, próbuję mieszać liście z tym co lubi jeść, ale nic to nie pomaga, jak poczuje smak liści wypluwa żarcie:|
Uprawnienia umieszczania postów