-
Re: kochane smoczki
Forum stanowczo stworzone jest po to, zeby ludzie mogli czytac jego archiwum i postepowac wg niego. Jesli maja jakis nowy problem (podkreslam nowy) to wtedy wpisuja to na forum. Posty typu czemu moj legwan nie je w nowym terra sa juz powoli denerwujace, bo to swiadczy o tym, ze nikomu sie nie chce posadzic dupy i poczytac, bo to wszystko juz bylo wyczerpujaco opisane...... Przepraszam za napasc, ale pozniej ludzie do mnie pisza, ze zolw odgryzl ogon legwanowi.
-
Wiem ,ze lubia glaskanie poniewaz zamykaja nie natychmiast,ale bardzo powoli.Potem siedza nieruchomo.Jak przenosze je w inne miejsce - to sie budza i maja znowu oczka otwarte.Dzisiaj zrobilam im rowniez pare normalnych foto - t.z. bez statywu- jak wiekszego z ,,maluchow wzielam do lozka ,a onwlazl mi pod brode i ...zasnal :-)) Byc moze traktuje mnie jako zrodlo ciepla,ale napewno sie mnie nie boi :-))
-
Dziekuje Ci Bizon- jestem osoba ODPOWIEDZIALNA.Natomiast nie bardzo wiem dlaczego ciagle powtarza sie watek zlow i legwany w jednym terarium.Owszem tak bylo w pierwszym dniu,legwaniki sa male,ale natychmiast kupilam lampy i jak jestem przy terariach - to zlow przychodzi z ,,wizyta,, do legwankow,a jak mnie nie ma to sa oddzielnie.Moge Ci wyslac ich fotografie.Nie potrafie wkladac fotografi - tak gdzie zamieszcza sie zdiecia.Pozd.bab
-
Ja Autor: Fatman (---.internetdsl.tpnet.pl) Wyślij e-mail
Data: 20-05-04 16:49
Forum stanowczo stworzone jest po to, zeby ludzie mogli czytac jego archiwum i postepowac wg niego. Jesli maja jakis nowy problem (podkreslam nowy) to wtedy wpisuja to na forum. Posty typu czemu moj legwan nie je w nowym terra sa juz powoli denerwujace, bo to swiadczy o tym, ze nikomu sie nie chce posadzic dupy i poczytac, bo to wszystko juz bylo wyczerpujaco opisane...... Przepraszam za napasc, ale pozniej ludzie do mnie pisza, ze zolw odgryzl ogon legwanowi.
JA takiego pytania nie zadalam :-))
-
Barbaro napisze to bardzo grzecznie. Masz odizolowac zolwia od legwanow. Nawet w odwiedziny zolw ma do nich nie przychodzic..... Wypowiedzialo sie juz paru powaznych hodowcow, jeden weterynarz, a Ty dalej nie chcesz zrozumiec... NIE TRZYMAJ ICH RAZEM. NIGDY!!!!
-
Co do glaskania to roznie to bywa i naprawde rzadko mozna rozpoznac czy legus to lubi, czy probuje sie odizolowac. Jesli sa to legwanki, ktore sa u Ciebie krotko to napewno jest do dla nich stres.
-
Nie ma sensu wałkować w te i we wte kwestii, czy legwany się ciebie boją czy nie, to problem zupełnie trzeciorzędny względem pozostałych, takich jak na przykład trzymanie żółwia z legwanami (albo odwiedziny żółwia u legwanów) - już wiele razy wszyscy napisali, że nie można, to, że żyją w zgodzie, nie jest argumentem! Żółwie a) mogą być nosicielami chorób i pasożytów niegroźnych dla nich, a niebezpiecznych dla legwanów, b) potrzebują zupełnie innych warunków. Koniec. A najważniejsze w tej chwili jest stwierdzenie, czy twoje legi mają dobre warunki. Przede wszystkim kwestia lampy, koniecznie dowiedz się jaka to lampa i czy produkuje właściwą ilośc UV. Przeczytaj opis i FAQ, m.in. na temat diety. O tym wszystkim już kilka osób pisało. I nie ma sensu argument, że smoki są zdrowe, ładne i zadowolone, bo skutki niewłaściwej diety, braku UV itp. stają sie widoczne dopiero po jakimś czasie. Dzieci tez lubią jesć u McDonalda, ale to nie znaczy, że to jest dla nich dobre.
Nie twierdzę że u ciebie legi mają złe warunki, ale zawsze można coś poprawić. Forum służy przede wszystkim wymianie doświadczeń, zadawaniu pytań i KONSULTACJOM z bardziej doświadczonymi hodowcami, więc nie oburzaj się na krytykę, wszyscy chcą jak najlepiej dla twoich smoków.
-
Dzieki za normalne slowa i odpowiedz.Jestes pierwsza osoba ,ktora mi
konkretnie wyjasnila dlaczego zlow nie moze byc z legwanami.Kwestia chorob -
jest wystarczajaco logicznym argumentem.Natomiast opakowanie z tej lampy
wyrzucilam,ale jak bede w bredzie - to podjade do hodowcy i sie go dokladnie
wypytam.Wybacz moje bl;edy ortograficzne i nie stosowanie polskich
znakow.Moja klawiatura ich nie ma,a tak maly mam kontakt z polskim jezykiem
,ze nie bede przestawiac.:-))Mam jeszcze do Ciebie pytanie.Hodowca karmi
legwanki - takim granulatem ,ktory sie nazywa
JUVENILE Iguana Food .
pisze sklad.
crude protein (min) 18%
crude fat /oil(min) 5%
crude fiber (max) 6%
moisture (max)10%
ash(max) 6%
vitamin A(min) 19,000IU/kg
vitamin D3 (min)1,250IU/kg
vitamin E(min)200 IU/kg
Copeer(min)10mg/kg
ground corn,ground oats,corn gluten meal,potato protein,beet pulp(source of
fiber),coconut oil,soya oil,safflower oil,calcium carbonate,dicalcium
phosphate,L- lysine monohydrochloride,choline chloride,natural and
artificial flavors,DL methionine,Vitamin E supplement,ascorbic acid(vitamin
C),ferric sulfate,D - biotin,yucca schidigera extract,zine oxide,manganese
oxide,niacinamide,vitamin B12 supplement,BHT(as a preservative),coopper
sulfate,calciumiodate,vitamin A sypplement,calcium pantothenate,sodium
selenite,folic acid,riboflavin,pyridoxine hydrchloride,thiamine
mono9nitrate,natural and artificial colors,menadione dimethylpyrimidinol
bisulfite(source of vitamin K3)
vitamin D3 supplement,cobalt sulfate
dodatkowe informacje o tym produkcie mozna uzyskac na
www.prettybird.com
www.prettypets.com.
Jeszcze pisze ,ze ten granulat - to jest 80% wszystkiego co codziennie
potrzebne jest legwanom.
Pozd.bab
-
bajkabarbara jeśli chodzi o choroby żółwi przenoszonych na legwany to nie do końca chyba doczytałaś mój pierwszy post ))) a to cytat z niego "a trzymanie Legwanów z żółwiami jest zakazane ( salmonelloza np. która u żółwi jest dość częstą chorobą oraz pasożyty wew. w 90% u żółwi pochodzących z odłowu)". Ale to szczególik ))
-
bajkabarbara jeśli chodzi o choroby żółwi przenoszonych na legwany to nie do końca chyba doczytałaś mój pierwszy post ))) a to cytat z niego "a trzymanie Legwanów z żółwiami jest zakazane ( salmonelloza np. która u żółwi jest dość częstą chorobą oraz pasożyty wew. w 90% u żółwi pochodzących z odłowu)". Ale to szczególik ))
Uprawnienia umieszczania postów