Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: wet

Re: Fatman

A kto napisal ze z glodu??? z braku witamin, a przyczyna bylo niejedzenie i oslabienie organizmu wynikajace z produkcji jajek!!!!! Oj czytac nie znaczy rozumiec))))) pozdrawiam

Słusznie KRB
    Elefantao chodzi mi o to, że jeśli niema takiej potrzeby to nie należy ciąć ogona.
    Jeśli przyczyną było by gnicie, ropna infekcja lub coś podobnego to odcięcie na wysokości żywej tkanki jest rozwiązaniem. Jeśli jest inna przyczyna to należy ją usunąć a ogona nie dotykać. Jak już kilka osób zasygnalizowało, schnięcie się zatrzyma, martwy kawałek odpadnie a ewentualne miejsce (ranę) można zabezpieczyć przed infekcją. Nie zawsze rozwiązanie, które stosuje się u ssaków jest dobre u gadów
    Osłabiony organizm (np przy zaleganiu jaj) jest bardziej podatny na infekcję (zazwyczaj pierwsze idą drogi oddechowe) Czesi w takich przypadkach podwyższają temperaturę w terrarium i podają Baytril w injekcji i po takiej kuracji antybiotykowej zazwyczaj wszystko jest ok. Należy pamętać, że antybiotyk dokładnie odjaławia z flory i należy to potem uzupełnić.

KRB napisał(a):

> Moim zdaniem przyczyna bylo
    > niejedzenie przez miesiac i przez to brak witamin

Mozna to dwojako zrozumiec, ale przyjmijmy, ze moj blad.

moja wina ,moja wina, moja wina -malo istotne wazne ze wszyscy wiedza o co chodzilo)) tak wiec jak pisal Weteryna poczekam i zobacze co sie bedzie dzialo. Legwan po zabiegu "wpiernicza" wszystko co da sie zjesc wiec moze wroci do zdrowia

Uprawnienia umieszczania postów