-
-
Re: Legwany Unita i Arture mały problem z jednym z nich
ten legwan co jest obwodka czerwono zaznaczony moze byc samica i czy moga to byc nie zaplodnione jajka czasem legwanek spi pod korzeniem i strasznie kopie w ziemi
-
mój ma taki brzuch od kiedy go kupiłem (6 m- cy) i nic sie nie dzieje.
-
jeżeli masz podejrzenia to nie zaszkodzi udać się na rtg, wówczas będziesz miał pewność.
-
RTG naprawdę rozwieje wątpliwości.
Uprzedź lekarza wykonującego zdjęcie co chcesz zobaczyć bo już niejednokrotnie widziałem zdjęcia na których nic nie widać (za duża moć)
-
Jak legwan zachowuje się normalnie. To szkoda go straszyc i naświetlać. Jak przestanie jeść i będzie często kopal to raczej nie ma innego wyjścia tylko prześwietlenie i szukać porady u dobrego lekarza? A znam to z autopsji.
-
Napisz w jakim wieku jest Twój legwan zanim zdecydujesz się na RTG które faktycznie wykluczy bądź potwierdzi to, czy są jajka.
-
to jest mlody legwan ma moze 1,5 roku
-
To by raczej wykluczało jaja. Dojrzałość płciową legwany zielone osiągają w wieku 2-3 lat. Wcześniej dojrzewają gatunki owadożerne. Samo kopanie nie świadczy jeszcze o jajach. Sygnałem, że samica chce składać jaja jest to, że kopie w podłożu terrarium dużo intensywniej niż zwykle. Często na kilka dni wcześniej odmawia przyjmowania jedzenia i więcej pije. Jest dość gruba, bywa nawet, że można rozróżnić kształt jaj pod napiętą skórą. Jednak gdy jaja nie są jeszcze w pełni wykształcone mogą być niewidoczne na RTG. Można spróbować zrobić to RTG jeśli opisywany przez Was stan trwa nadal. A może to samiec ;-)
-
Rysiu nie zgodze sie z Toba bo moja legwanica nie miala 2 lat jak miala jajka. Nawet nie wiem czy miala 1,5 roku
Uprawnienia umieszczania postów