Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Legwany Unita i Arture mały problem z jednym z nich

Legwany Unita i Arture mały problem z jednym z nich

Prosze zaczekajcie aż pojawią się zdjęcia

co jest z mojim legwanem tzn legwanem kolegi ma jak by plaski brzuch co widac na foto zalaczonym czy moga to byc jajka?????????????????????????????

Unit
    Guest

Re: Legwany Unita i Arture mały problem z jednym z nich

ten legwan co jest obwodka czerwono zaznaczony moze byc samica i czy moga to byc nie zaplodnione jajka czasem legwanek spi pod korzeniem i strasznie kopie w ziemi

mój ma taki brzuch od kiedy go kupiłem (6 m- cy) i nic sie nie dzieje.

jeżeli masz podejrzenia to nie zaszkodzi udać się na rtg, wówczas będziesz miał pewność.

RTG naprawdę rozwieje wątpliwości.
    Uprzedź lekarza wykonującego zdjęcie co chcesz zobaczyć bo już niejednokrotnie widziałem zdjęcia na których nic nie widać (za duża moć)

Jak legwan zachowuje się normalnie. To szkoda go straszyc i naświetlać. Jak przestanie jeść i będzie często kopal to raczej nie ma innego wyjścia tylko prześwietlenie i szukać porady u dobrego lekarza? A znam to z autopsji.

Napisz w jakim wieku jest Twój legwan zanim zdecydujesz się na RTG które faktycznie wykluczy bądź potwierdzi to, czy są jajka.

Unit
    Guest

to jest mlody legwan ma moze 1,5 roku

To by raczej wykluczało jaja. Dojrzałość płciową legwany zielone osiągają w wieku 2-3 lat. Wcześniej dojrzewają gatunki owadożerne. Samo kopanie nie świadczy jeszcze o jajach. Sygnałem, że samica chce składać jaja jest to, że kopie w podłożu terrarium dużo intensywniej niż zwykle. Często na kilka dni wcześniej odmawia przyjmowania jedzenia i więcej pije. Jest dość gruba, bywa nawet, że można rozróżnić kształt jaj pod napiętą skórą. Jednak gdy jaja nie są jeszcze w pełni wykształcone mogą być niewidoczne na RTG. Można spróbować zrobić to RTG jeśli opisywany przez Was stan trwa nadal. A może to samiec ;-)

Rysiu nie zgodze sie z Toba bo moja legwanica nie miala 2 lat jak miala jajka. Nawet nie wiem czy miala 1,5 roku

Uprawnienia umieszczania postów