Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: wilgotność

Re: wilgotność

Fatman nie mogę ... cóż zrobić ))

Pompka to zaden problem , w castoramie lub innym markecie na dziale ogrod kupisz rozne pompki , ja mam taka za ok 30zl (juz dokladnie nie pamietam ile kosztowala) i podnosi wode do 70cm, na wodospad jest akurat. Wiekszy problem to kaskada czy wodospad , trzeba troche wyobrazni i poglowkowac jak to ma wygladac z czego zrobic . Ja zrobilam z kamykow posklejanych cementem dekoracyjnym. Moj wodospad jest prawie bialy , ladnie sie odcina od ciemnych scian z korka w terrarium. Widzialam na zdjeciach kaskade Ryska , jest super . Rysiek napewno powie ci jak jest zrobiona.Zycze cierpliwosci i powodzenia w budowie

--------------------------------------------------------------------------------

Fontanna jest wykonana ze szkła i oklejona lawą wulkaniczna dostępną w sklepach zoologicznych. Konstrukcję według mojego pomysłu zrobił mi szklarz. Dwie ścianki są wysokie na około 45 cm (tylne, narożne) a trzy przednie mają po 13cm. Podstawa jest szklanym pięciokątem . Jest to klejone na siliconie, aby było szczelne. W tylnej ściance na wys. ok 17 cm jest otworek na wprowadzenie kabla z fontanny ogrodowej . Są też przyklejone do tylnej ścianki podłużne paski szyb -3 sztuki , jeden poniżej drugiego, tak aby utworzyć taką kaskadę. To wszystko okleiłem sam lawą wulkaniczną. Ma ona strukturę jak np. pumeks i gromadzi dużo wody w sobie. Pompka jest ukryta pod kamieniami i działa jak fontanna, ale część wody doprowadziłem wężykiem ukrytym pod lawą do góry tej konstrukcji i spływa ona po tych trzech szklanych paskach i tworzy taki potrójny wodospad. Między lawą są też małe sztuczne roślinki i całość fajnie wygląda. Pompka pracuje tylko co jakis czas, bo lawa gromadzi dużo wody i długo ją odparowuje. Powierzchnia tej konstrukcji jest dość duża i w połączeniu z okresowym spryskiwaniem wnętrza terrarium doskonale utrzymuje wilgotność. A leguś podchodzi do fontanny niekiedy i próbuje nurkować, ale niestety jest do tego zbyt mała, albo on za duży . Kształt takiej fontanny możesz sobie wymyśleć jaki chcesz, tyle, że tylne ścianki muszą być wysokie, aby woda spowrotem spływała i tworzyła obieg zamknięty. Pompkę ( niedużą ) mozna kupić w ogrodniczym sklepie . Mają one zazwyczaj kilka końcówek dających różny rozbryzg wody i jest możliwość regulacji wysokości słupa wody.
    To opis, który kiedyś dałem.

serdeczne dzięki. świetne rozwiązanie z tym gromadzeniem wody. pozdrowienia

Uprawnienia umieszczania postów