Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Dziwne zachowanie

Dziwne zachowanie

Mój legwan sie dziwnie zachowuje!!!. Ma okolo 75 cm. Nabral(a) troche kolorów pomarańczowych na gardzielu i rogach na plecach. A zachowuje sie tak. Najpierw kopie w terrarium non-stop później gdy się zmęczy kopaniem wygrzewa się trochę. Po pewnym momencie oczy robią się mu(jej) 2x razy większe zamyka je i tak jakby kaszle. Gdy ją wypuszcze to zawszelką cene chce wyjść z domu przez okno albo wchodzi w ciemne zaułki np. w szafke lub zawija się w ubrania . Niewiem podajcie mi wszystkie możliwe powody przez które postępuje tak a nie inaczej. Bardzo martwi mnie to zachowanie. Na początku sie tak nie zachowywał. Zmieniłem mu jażeniówke ale dalej kopie zmieniłem mu torf ale dalej kopie. Bardzo mało je i nie załatwia się . zachowuje sie tak juz z chyba pół miecha. Prosze o odpowiedz specjaliste.

P.S Przepraszam iż zadaje tyle razy zadawane pytania

Re: Dziwne zachowanie

Niewiem w sumie co może oznaczać to ale zauważyłem ale już dawno że mój legwan też miał takie wielkie oczy (także ma 73 cm.),przypominały one jakby wyszły mu z czaszki pod wpływem ciśnienia,ale już tego nie robi,teraz zato wygrzeje się troche idzie pokopać w rogu terra(mojego kolegi legwan też kopie w terra)jak się zmęczy idzie pod żarówke kiwa głową w pionie (w góre i w dół)a nawet po tym rytuale kiwania atakije szybko szybe w terra.potem już jest wszystko o.k. .

heh, skoro nabral pomaranczowych kolorow-jest to prawdopodobnie samiec i wlasnie rozpoczal okres godowy sadzac po tych przybranych kolorach a z tymi oczami to nie wiem co, moj tez tak robil kiedys, wygladalo jak czkawka

hmmm...
    samice tez zmieniaja kolory w okresie godowym. Moze to byc bardzo duze prawdopodobieństwo,ze masz własnie samice. Jesli kopie w terra i chce sie chowa w rózne miejsca, nie załatwia sie... typowy objaw u samic przed złożeniem jaj.
    Nie je, ale czy pije? Bo w tym czasie mogą duzo pic. A jesli nie je to i sie rzadko załatwia. Ale jesli to juz trwa pół roku.. to trochę za długo...
    trudno cokolwiek powiedziec, najlepiej idz do weterynarza i zrób legwanowi przeswietlenie jamy brzusznej. Wtedy prędzej sie dowiesz co mu jest, a zwlekać z tym nie radze.

Pozdrawiam

Madzi

Dokładnie tak, jak napisała celtic ...
    Pozdrawiam

mój też ma od czasu do czasu tą "czkawkę" i nadymanie oczu, ale kiedyś czytałem na forum że to raczej normalne... i mam nadzieje że to prawda...
    to że drapie w okno pewnie znaczy, że chciałby sobie pospacerować po dworku ...
    a kopanie może oznaczać...hm... w sumie nie wiem... może mu sie nudzi...
    tylko kiepsko że nie je...
    pozdro

Dość dużo pije, średnio je i nie robi kup, raz zrobil(a) ta biala tylko

aha i ile kosztuje to przeswietlenie

Unit
    Guest

Celtic arur napisal "zachowuje sie tak juz z chyba pół miecha" a ty zrozumiales ze
    "A jesli nie je to i sie rzadko załatwia. Ale jesli to juz trwa pół roku.. to trochę za długo... " to wcale nie trwa pol roku tylko pol miesiaca jakies 15 do 20 dni trzeba czytac posty dokladniej pozdrawiam all Arture Jestesmy z toba

mojemu tez takie oczy sie robia i tez chce wyjsc z terrarium </br>

zalezy gdzie ale chyba z 20-30 zl ale warto zrobic bo jezeli sa to jajk to zwłoka moze byc bardzo niebespieczna dla lega

Uprawnienia umieszczania postów