-
.::Około ilu kosztuje utrzymanie młodego lega miesięcznie?:
Witam !!
Zastanawiam się około ilu (złotych) kosztuje utrzymanie legwana zielonego ?
Chodzi mi o pokarm
Więc czekam na odp i serdecznie pozdrawiam !
Michał Solarz .::Matimike::.
-
Re: .::Około ilu kosztuje utrzymanie młodego lega miesięcznie?:
Na dworze coraz cieplej, coraz wiecej roslin rosnie, wiec niekoniecznie musisz qpowac, wystarczy przejsc po dworze i pozbierac troche mleczy czy babek lancetowatych (oczywiscie z dala od drogi). Preperat witaminowy sera reptillin kosztuje okolo 13 zl i starcza dla mlodego legwanika na dosc dlugo. Jakis owoc lub warzywo w domu masz na pewno to kawaleczek tez dac mozesz. Wydatki na pokarm dla mlodego legwana sa niewielkie, badz zerowe . Ale jak tak patrze na Gucia od Ryska to sie zastanawiam ile on dziennie zjada )) .
-
ale nie można zakładać że wydatki zawsze będą zerowe, bo lato kiedyś skończy się to po pierwsze, a po drugie legwan urośnie, a wówczas trzeba się będzie liczyc z duuuużo większymi wydatkami
-
Meg, nie przesadzaj z duuużo wiekszymi wydatkami na jedzenie. Latem prawie darmowe, z łąki, działki, lasu, zimą trochę kosztuje, ale jeśli samemu się zadba o sadzenie fasolek, kiełki, niekiedy trafią się liście rzodkiewki w marketach to w sumie kosztuje to niewiele. Kilkadziesiąt złotych trzeba brać pod uwagę na witaminy i preparaty wapniowe, ale to starcza na kilka miesięcy. Natomiast napewno wzrosną opłaty za energię elektryczną, kosztuje samo zrobienie terrarium i jego urządzenie. To mogą być duże koszty w zależności z czego ma się terrarium i jak urządzone. W ogólnym rozrachunku są wydatki i trzeba sie z tym liczyć. Chociażby opłaty za ewentualne wizyty u weterynarza. Jedzonko to najmniejszy wydatek.
-
Ryśku, ja piszę o sobie, mam dużą legwanicę, która dużo zjada
całą zimę wydawałam kupę kaski na cukinię , która kosztowała po 12zł za kg, a legwanowi jedna cukinia starczała na jeden dzień:P
-
Meg, ja też mam dużego legwana, który zjada może jeszcze wiecej, ale zawsze mam zastawiony parapet fasolkami, wiem gdzie latem był mlecz, wiec nawet spod śniegu go zdobywałem (i babkę lancetowatą). To jednak niewielkie ilości, raczej jako smakołyk. Wiem ile kosztuje cukinia zimą, ale to przecież tylko jakaś część tego co legwan zje. Dawałem również cykorię (tańsza niż cukinia), kapustę pekińską i niewielkie ilości sałaty. Niestety muszę sie w ten sposób "ratować" aby legwan był syty przy tym jaki ma apetyt. Oczywiście dieta jest o wiele bardziej urozmaicona, wiekszy udział kiełków, warzyw i owoców. To jest krótki, zimowy okres 3-4 miesiecy i teraz znowu powrót do zdrowej, bardzo urozmaiconej, zielonej diety - darmowej !
-
-
Meg mówi się" po linii najmniejszego oporu"
-
'Meg mówi się" po linii najmniejszego oporu""
I tu sięmylisz. Meg ma rację
-
)))) dzięki
Uprawnienia umieszczania postów