-
Re: DO ZNAWCÓW
Doświadczony weterynarz metodą sondowania po jakimś czasie powinien określić płeć. Tak mi się wydaje, Piotrze ?
-
Czesc.
Rysiek czy ta metoda nie jest bolesna dla legwana ??
-
Nie powinna byc (wiem, ze ja to nie Rysiek, ale pierwszy wspomnialem o sondowaniu wiec odpowiem). Mysle, ze wiekszym problemem bedzie znalezienie weta, ktory to zrobi....
-
Nie wiem jak to się robi. Tylko o takiej możliwości słyszałem.
-
a ja slyszalem ze duzo legwanow nie lubi tego moja legwanica by sobie na to na bank nie pozwolila
-
Zgadzam się całkowicie z dr Malutą. To najlepszy sposób sprawdzania płci. Niestety wielu sprzedających, aby łatwiej sprzedać wciska kit, że zna płeć. Oczywiście płeć danego legwana zależy od zapotrzebowania kupującego, legwan jest w tych warunkach zmieniać płeć w ciągu 2 sekund. Dymorfizm płciowy roziwja się w różnym tempie u legwanów pochodzących z róznych populacji. Zmiennośc międzypopulacyjna jest duża. Bywa tak, że można poznać legwany 60 cm, a czasem trzeba czekać aż osiągną metr, a czasem u całkiem dorosłych nie jest to do końca pewne. Najczęściej chyba z dużą dozą prawdopodobieństwa można poznać płeć u 60-80 cm legwanów. Moje legwany jak były maluchami (poczatkowo kupiłem dla siebie 6 osobników) wyglądały tak samo, myślałem, że mam same samice. Dopiero gady miały ok. 90 cm jeden legwan stawał się bardziej masywny, worek podgardzielowy przybrał inny kształt i okazało się, że w całej grupie był jednak jeden samiec.
Nieumiejętne sondowanie może skończyć się kalectwem jaszczurki, poza tym dla niezorientowanych hemiłechtaczka samicy (hemiclitori) może wyglądać jak hemipenis. Stanowczo odradzam !
-
Rysiu , TY prowokujesz !!!
Jeśli chodzi o znalezienie weta, który się podejmie sondowania to pewnie w kraju znalazło by się dość sporo szczególnie z pierwszego roku po dyplomie.
Ilu z nich to zrobi prawidłowo ...?
Sama czynność jest prosta lecz wymaga doświadczenia i umiejętnego odczytania
głębokości i interpretacji czy to siusiak czy siusiaszka ...
Wielokrotnie będąc w Czechach szukałem odpowiednich sond (jest to kawałek drucika zakończony kulką) ale raz udało mi się w Pradze trafić u jednego Słowaka lecz gabaryty były chyba na kajmana ???(jak szydełko) No i jakoś dałem sobie spokój.Myślę , że oczekiwanie na dojrzałość i obnażenie płci jest porównywalne z narodzinami dziecka. A tak już poważnie to labolatorium bawarskie w Munchen
przeprowadza badania z DNA (napewno u papug) na określenie płci.
Adresu i ceny niepamiętam (musiał bym szukać) kojarzy mi się ok 100 euro.
-
Nie prowokuję ;-) Napisałem, że doświadczony weterynarz ma możliwość określić płeć metodą sondowania. To tyle. Śmiem nawet twierdzić, że w Gliwicach nie ma takiego weterynarza, który by się tego podjął lub ja na pewno bym się na to nie zgodził wiedząc jakie jest ich doświadczenie w leczeniu gadów. Znam paru weterynarzy z mojej okolicy i nawet rozmawiając na temat gadów żenująca jest ich wiedza na podstawowe zagadnienia z tym związane. Żeby chociaż chęci były...
-
Witaj Rysiu
Niestety muszę się z Tobą zgodzić na temat chęci czy też jej brak u wetów aby poszerzyć swoje umiejętności.
Będąc ostatnio na szkoleniu prowadzonym przez Olę Molutę
poziom pytań więkrzości uczestników był zaskakująco niski (podstawy hodowli!!!)
Ale może to początki. My zaczynaliśmy od hodowli dość sporej ilości jaszczurek, węży i ptaków (mój konik) a dopiero po paru latach odważyliśmy się coś robić.
Jeśli lekarze zaprzestaną na takich tylko sympozjach bez własnej hodowli
to przypadki nie podane na takich spotkaniach zaskoczą ich i zatkają.
Mieliśmy wiele telefonów z różnych okolic kraju od lekarzy oby rozpoznać, postawić diagnozę i dawki leków. Przecież to nie sposób .
Dlatego cały czas powtarzam że hodowcy najlepiej znają swoje zwierze i mogą uzupełnić braki wiedzy hodowlanej lekarzy.
-
Miejmy nadzieję, że bedzie lepiej ;-) Do zobaczenia w Świętochłowicach 12.06.2004 :-))) Śledź temat o spotkaniu. Pojawi się na pewno koło połowy maja.
Uprawnienia umieszczania postów