Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: jakie światła??

Mieszany widok

jakie światła??

Witam! Mam problem z światłami. Chcę kupić legwana zielonego, niedługo będę miała terrarium ok. 120/60/50. Jakie światła w nim zainstalować,czym ogrzewać i co na noc?? Proszę,pomóżcie Z góry dzięki!!

Re: jakie światła??

120/60/50 (długość/wysokość/szerokość)

witaj Majko! Napewno musisz kupić jarzeniówkę Repti-Glo 5.0. potem jakąś lustrzankę, której moc musisz sama przetestować...na takie terra to będzie podejrzewam od 100W. na noc - jeżeli temperatury spadają poniżej 22 stopni to proponuje promiennik podczerwieni... poczytaj sobie jeszcze posty o legach... tam napewno dowiesz sie wielu ciekawych rzeczy...życze powodzenia... opiekuj sie swoim legiem ... i nie traktuj go jako zabawki...

Czytałam już dużo i myślę,że coś niecoś już o nim wiem,ale napewno jeszcze nie wszystko. Spokojnie, nie traktuje już zwierzaków jak zabawki,wyrosłam z tego. Mam kilka zwierzaków i chyba im jest dobrze(mam taką nadzieję). Dziękuję za pomoc! A może jeszcze jakiś kabel grzewczy??

Witaj, zerknij tutaj i wybierz to co Tobie najbardziej pasuje ( to rodzaj oświetlenia obowiązkowego w terrarium), oprócz tego możesz zastosować zwykłe żarówki i żarówki tzw. lustrzanki, kwoki, promienniki ciepła. Kabel grzewczy jest dobry pod basen - podgrzewa wodę i poprawia wilgotność w terrarium

http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=4

http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=8

Pozdrawiam

Majka terra dla legwana powinno miec orientacje pionowa, czyli teoretycznie wysokosc to powinien byc ten najwiekszy wymiar :]]] Chyba ze bedziesz miala legwana takiego do powiedzmy 30cm to na jakis czas takie terra mu wystarczy.

Skoro czytalas to powinnac wiedziec jakie oswietlenie bo to wszystko juz milion razy bylo opisywane. :/
    (Przepraszam, ale spalem kilka godzin i raczej mam zly humor)

Przepraszam, ale do basenu to najlepsza jest grzalka akwarystyczna z termostatem.

locia
    Guest

Czesc Maja
    jestem szczesliwym posiadaczem mlodego legwana od 2 miesiecy i jest dla mnie oczkiem w głowie

kwestia oświetlenia
    świetlówka repti glo 5 + uchwyty do świetlówki, przewody ,starter, dławik, włącznik
    czasowy koszt wszystkiego ok 100 zl (swietlowka- 60 zl) ,
    uchwyty do swietlowki przykleilem do górnej szyby i cala elektryke wyprowadzilem przewodami na zewnatrz terra
    promiennik punkowy repti basking spot lamp - 28 zl

dodatkowo mam na dnie terra przewód grzewczy 8W zabaezpieczony plyta aluminiowa (aby legus sie nie dostal do kabla) i na tym warstwa torfu ,
    prawidlowo rozlozony przewod pod basenem ogrzewa wode

pozdarwiam

Fatman nie do, a pod ....

Uprawnienia umieszczania postów