-
Re: Power Sun
Ultra-Vitalux jest oki,ale bardziej by mi odpowiadal Power Sun poniewaz mam narazie nieoswojonego legwana i nie chce go brac na sile na rece do naswietlania.A w terra zbytnio nie mam mozliwosci naswietlac go z odleglosci 1 m (troche to bedzie uciazliwe ale do rozwiazania)
pozdr
-
a ten power-sun emituje tez uvb?
-
Oczywiście, że emituje UVA i UVB, zdecydowanie skuteczniej na większe odległości niż świetlówka. Producent podaje, że emisja UV żarówki Power Sun 160W wynosi do 6 stóp ( 1,8m ).
-
Witaj Ryśku! Bardzo mnie zaciekawiłeś tym Power Sun'em...Czy mógłbyś jeszcze powiedzieć gdzie go można dostać?
Tak przy okazji chciałbym Cie jeszcze podpytać o Twoje terra Gdyż muszę swojemu smokowi zbudować nowe - duże już terra i chciałbym zrobić coś na wzór tego twojego....Mam nadzieje że się nie obrazisz że ściągam z Ciebie ... Czy mógłbyś mi powiedzieć, w jaki sposób mocowane są szyby oraz jak rozwiązaliście problem dźwiczek?? Pamiętam, że robione było przez szklarza, ale może możesz mi coś powiedzieć na ten temat...Byłbym wdzięczny...
-
Po to piszę na forum, bo bardzo lubię te zwierzaki i zależy mi na tym, aby miały dobrze. Gdybym swoje "patenty" miał tylko dla siebie nie pisałbym o tym na forum. Możesz śmiało kopiować :-) Terrarium ze szkła łatwo utrzymać w czystości, ale klejone, takie jak mam trudno rozbudować do wiekszych rozmiarów. Już to przerabiałem. Lepsze jest szklane, ale w drewnianych lub alu profilach. Łatwiej rozbudować. Jeśli to ma być ostatecznych rozmiarów terrarium, może być klejone, opis przesyłam na priva. Na forum ogólny opis gdzieś był. Co do Power Sun to żarówka ta była na giełdzie w Świętochłowicach, w centrum handlowym Platan w Zabrzu i przypuszczam, że można ją będzie kupić w dobrych sklepach zoologicznych. Podobna, ale jeszcze się z nią nie spotkałem w Polsce jest T-Rex UV Heat.
-
Nook i meg11 dobrze sie sprawują :-))) Jest już zdjęcie żarówki i opakowania, oraz opis umieszczony dzięki Jacku - http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=4 . Jutro wieczorkiem postaram sie o dokładniejszy opis ze strony technicznej tej żarówki.
-
Witajcie. Nie bede zakladal nowego tematu wiec pytam tutaj.
Jestem w trakcie budowania terrarium i teraz robie oswietlenie i w zwiazku z tym chcialem poradzic sie was czy to co robiewystarczy.
Na terrarium o wymiarach 139 wysokosc 88 dlugosci i 55 glebokosci chce dac dwie swietlowki 61cm 4% (w szczecinie nie jestem w stanie znalezc Power sun ani Repti glo 5%) do tego zarowke grzewcza i zastanawiam sie nad nocna ale nie wiem czy akurat nocna zarowka jest potrzebna legwanowi.
Czekam na wasze opinie i rady za ktore z gory dzieki.
-
Po pierwsze nie wiem po co Ci dwie swietlowki (pomysl o Ultravitaluxie, albo zamow PowerSun lub ReptiGlo przez internet). Poza tym to wszystko zalezy od izolacji termicznej terrarium. Daj jedna zarowe i jak chcesz to dodaj jeszcze waz grzewczy w podlozu. Terrarium jest dosc waskie przy podstawie, wiec jedna mocna zarowka powinna dac rade. Zawsze mozesz dodac druga oprawke, w ktora np. zima bedziesz wkrecal dodatkowa zarowke. Jesli masz jakies konkretne problemy techniczne to pisz na priva.
-
Repti glo znajdzieszez problemu tutaj http://www.gekon.lublin.pl/akcesoriat.php na stronce jej nie umieścił, ale zadzwoń do Gekona on ma ich spory zapas (repti Glo 5.0) no miał 2 tygodnie temu
Pozdrawiam
-
Juz zmienilem zamowienie na Power sun firmy zoo med i na promiennik ceramiczny za co zaplacilem 305zl gdzie 245zloty jest za power sun (ta slabsza) a reszta za promiennik.
Zamowienie zloztlem w sklepie Biofiul.
Uprawnienia umieszczania postów