Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: terrarium

Re: terrarium

kabel grzewczy dla uzyskania wilgotnosci to calkiem inna sprawa niz kaloryfer

dobra
    Guest

Dzięki Rysiek. Taka lampa będzie w sam raz dla mojego lega. te kilka - kilkanaście minut to wystarczająco żeby się nagrzał i dostał odpowiednią dawkę.

Żeby dostał dawkę UV to te kilkanaście minut wystarczy, ale żeby się nagrzał już nie ;-) Ta żarówka nie służy do nagrzewania i za nic nie spełni tej roli. Do tego są promienniki podczerwieni.

dobra
    Guest

A co do wilgotości to czy są jakieś inne sposoby poza spryskiwaniem, nie wiem np. jakieś nawilżacze?

Co do nagrzewania i oświetlenia UV to dzięki waszym radom mam już jakieś wyobrażenie jak to mu urządze :-)

nawilżacze są bodre do dużych terrariów, można też zamontować system automatycznego zraszania (Gardena albo Biofil)

zalezy jaki masz kaloryfer w lazience-na takich starych "zeberkowych" byly specjalne pojemniki ktore sie napelnialo woda i wieszalo, jak woda i pojemnik sie podgrzaly to mocno parowala i zwikszala sie wilgotnosc w pomieszczeniu a najbardziej przy samym kaloryferze

Dość prymitywnym sposobem, ale skutecznym w przypadku żeliwnych kaloryferów jest wciśnięcie między żeberka 1-2 obciętych plastikowych butelek i uzupełnianie w nich wody. Legwan tego nie wyleje i nie zrzuci gdy schodzi.

dobra
    Guest

Rzeczywiście prymitywne sposoby nawilżania przynajmniej są tańsze. Wczoraj wybrałam się do zoologicznego i był tam spryskiwacz ale cena trochę mnie odstraszyła

Teraz jak planuję jak urządzić na nowo legowi to mi się to już nawet śni.

A co jest lepsze żarówka czy świetlówka? Jak powinno się umieszczać świetlówkę?

Ja również swojemu legusiowi dałam "wolność wyboru" długo nie chciał wychodzic ze swojego domku. Potem coraz mniej przebywał w nim.Teraz jego ulubionym miejscem jest grzejnik (obciagniety mat.tapicerskim) nad którym ma zawieszona świetl.UVB oraz promiennik. W pokoju przeznaczonym dla niego stoi drzewo na którym czesto zasypia. Sypia tez na drewnianym karniszu na który wspina sie po owym drzewie. W pokoju przez kilka godzin dziennie chodzi nawilzacz. Do tego w pokoju stoi grzejnik elektryczny który włacza sie podczas spadku temp. Mysle ze to dla "dobra" jest jakies rozwiazanie.

Uprawnienia umieszczania postów