-
Re: terrarium
kabel grzewczy dla uzyskania wilgotnosci to calkiem inna sprawa niz kaloryfer
-
Dzięki Rysiek. Taka lampa będzie w sam raz dla mojego lega. te kilka - kilkanaście minut to wystarczająco żeby się nagrzał i dostał odpowiednią dawkę.
-
Żeby dostał dawkę UV to te kilkanaście minut wystarczy, ale żeby się nagrzał już nie ;-) Ta żarówka nie służy do nagrzewania i za nic nie spełni tej roli. Do tego są promienniki podczerwieni.
-
A co do wilgotości to czy są jakieś inne sposoby poza spryskiwaniem, nie wiem np. jakieś nawilżacze?
Co do nagrzewania i oświetlenia UV to dzięki waszym radom mam już jakieś wyobrażenie jak to mu urządze :-)
-
nawilżacze są bodre do dużych terrariów, można też zamontować system automatycznego zraszania (Gardena albo Biofil)
-
zalezy jaki masz kaloryfer w lazience-na takich starych "zeberkowych" byly specjalne pojemniki ktore sie napelnialo woda i wieszalo, jak woda i pojemnik sie podgrzaly to mocno parowala i zwikszala sie wilgotnosc w pomieszczeniu a najbardziej przy samym kaloryferze
-
Dość prymitywnym sposobem, ale skutecznym w przypadku żeliwnych kaloryferów jest wciśnięcie między żeberka 1-2 obciętych plastikowych butelek i uzupełnianie w nich wody. Legwan tego nie wyleje i nie zrzuci gdy schodzi.
-
Rzeczywiście prymitywne sposoby nawilżania przynajmniej są tańsze. Wczoraj wybrałam się do zoologicznego i był tam spryskiwacz ale cena trochę mnie odstraszyła
Teraz jak planuję jak urządzić na nowo legowi to mi się to już nawet śni.
A co jest lepsze żarówka czy świetlówka? Jak powinno się umieszczać świetlówkę?
-
-
Ja również swojemu legusiowi dałam "wolność wyboru" długo nie chciał wychodzic ze swojego domku. Potem coraz mniej przebywał w nim.Teraz jego ulubionym miejscem jest grzejnik (obciagniety mat.tapicerskim) nad którym ma zawieszona świetl.UVB oraz promiennik. W pokoju przeznaczonym dla niego stoi drzewo na którym czesto zasypia. Sypia tez na drewnianym karniszu na który wspina sie po owym drzewie. W pokoju przez kilka godzin dziennie chodzi nawilzacz. Do tego w pokoju stoi grzejnik elektryczny który włacza sie podczas spadku temp. Mysle ze to dla "dobra" jest jakies rozwiazanie.
Uprawnienia umieszczania postów