Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: terrarium

dobra
    Guest

Re: terrarium

Tak, mam świetlówkę ale w terrarium a tam on nie lubi siedzieć.

Istnieje jeszcze problem wilgotności, która w zimie i CO może spadać nawet do 30 -40% - duuuuuży problem
    Pozdrawiam

Legwan nie ma lubić czy nie ... on musi być w terrarium. Poza terrarium może przebywać ale nie non stop
    Pozdrawiam

dobra
    Guest

No nic może spróbuję go zmusić do siedzenia w terrarium ale to znowu czekają mnie nie przespane noce jak będzie robił rumoru żeby wyjść. Dzięki za rady.

A to on w nocy nie śpi ??? Moje już wiedzą , że od 18 -stej stopniowo gaszę lampy i pora lulu.

a mój maluszek chodzi spac o 22 ;], po nocnym kinie <lol2> a wstaje baaardzo wczesnie bo jak dzwoni budzik o 8 rano to juz nie spi.

dobra
    Guest

Jak jest na wolności i siedzi na kaloryferze w łazience to śpi ale jak go zamykam w terrarium to dostaje szału i robi rumor niemalże całą noc. I rezultat jest taki że on jest nie wyspany i ja też. Dlatego ciągle zastanawiam się czy to ma sens na siłę go trzymać w terrarium. Ja mam go juz dwa lata (nie wiem ile miał jak go kupowałam) i swoje przyzwyczajenia.

Aby zapewnić mu potrzebne UV dobrym rozwiązaniem będzie Ultra Vitalux - http://terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=8 . To idealne rozwiązanie dla wędrowniczków często przebywających poza terrarium, czyli nie korzystających z dobroczynnego światła świetlówki. W takim przypadku nie ma sensu stosować jej w terrarium, bo dla kogo ? Ważne jest również, aby zapewnić mu światło, którego w łazience często brak (mam na myśli intensywność światła). Warto również dać na kaloryfer wilgotną szmatkę, ręcznik, aby zapewnić chociaż trochę wilgoci o otoczeniu gdzie przebywa legwan. W ciepłe letnie dni mój gad również dużo czasu spędza poza terrarium, ale cały czas bym go nie zostawiał na zewnątrz. Chyba niemożliwe jest, aby legwanom zapewnić w naszych mieszkaniach tropikalny klimat w jakim żyją.

że juz nie wpomne że nagrzewnie "od dołu" jest niwskazane i może powodować problemy zdrowotne,Legwany w naturze nagrzewają sie od słońca

elefantao
    Guest

jakie problemy?ja używam kabla grzewczgo żeby uzyskać dobrą wilgotność,czy mam z niego zeryzgnować?

Uprawnienia umieszczania postów