Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: terrarium

dobra
    Guest

terrarium

Zastanawiam się nad jedną rzeczą: mój leg nie lubi swojego terrarium, woli siedzieć na kaloryferze w łazience. Wszystko było by ok. bo i tak jest przyzwyczajony że cały dzień jest na wolności (i kiedy chce grzeje się na słońcu lub wygląda przez okno) ale przez to nie wygrzewa się pod lampą.
    Myślicie że to mu szkodzi?

Agazgaga
    Guest

Re: terrarium

Zauważyłam, że mój leg tez nie bardzo lubi wylegiwac się pod lampą z UV. Bardziej woli siedzieć na terrarium, gdzie światło UV nie dochodzi a gdzie jest dość wysoka temperatura. Na razie czekam. Zobacze jak będzie zachowywać się w przyszłości. Warunki stworzyłam mu odpowiedznie. Wybór należy do niego. Idzie tam, gdzie mu njlepiej.

dobra
    Guest

To chyba wygląda że skoro tego nie lubi to nie ma sensu na siłę. Mojego mam dwa lata i od roku w terrarium tylko jada. Tylko teraz zastanawiam się po co mi takie pudło jak można inaczej urządzić mu koncik. Wiem że na stronie odradzają takiej hodowli więc mam mieszane uczucia czy pozbyć się terrarium czy jednak zachować.

W jaki sposob wyglada wygrzewanie sie lega na sloncu (przez szybe czy jak??) I o jakiej lampie piszesz ??

To cytat z FAQ:

"Trzymanie legwanów "luzem" w domu zagraża w dużym stopniu ich bezpieczeństwu i życiu. Nie jesteśmy bowiem w stanie zapewnić mu odpowiedniej temperatury i wilgotności, narażając go przy tym na przeciągi lub nadepnięcia. Bez odpowiednich warunków klimatycznych może dojść do zaburzeń w jajeczkowaniu i dojrzewaniu jaj, a w efekcie do zalegania i nawarstwiania się ich w jajowodzie samicy powodując poważne następstwa. Jeżeli temperatura otoczenia jest niższa niż 25°C legwan zmuszony jest do długotrwałego przebywania pod punktowym źródłem ciepła, pozostawiając długi ogon poza jego zasięgiem. Powoduje to jego niedogrzanie a co za tym idzie jego niedokrwienie i obumieranie oraz zasychanie czubka ogona".
    Pozdrawiam
    p.s Słoneczko jak najbardziej ... tylko nie przez szybę - było kilka problemów z ogonami i jajami na forum. Może to jest przyczyna ich wystąpienia?

elefantao
    Guest

a co z uvb ?

dobra
    Guest

Latem chodzę z nim na spacery. w pozostałe pory roku wygrzewa się przez szybę (lubi siedzieć na kwiatku i wyglądać przez okno) lub gdy jestem w domu a jest ciepło to siedzę z nim na parapecie. Ale głównym miejscem gdzie siedzi jest kaloryfer w łazience, tam spędza 3/4 czasu. Pisałam o terrarystycznych lampach ma i dzienną (jasną) i nocną (czerwoną) i wytrzymuje tam chwilę a potem mu się nudzi. Niestety przyzwyczaiłam go do życia na wolności bo jak do tej pory nic mi nie narozrabiał po za zniszczeniem kilku kwiatków.

dobra
    Guest

Trochę mnie wystraszyłeś z tymi problemami przy wygrzewaniu się przez szybę. Muszę coś wymyśleć żeby tego uniknąć. Dzięki za ostrzeżenie.

dobra
    Guest

A jeszcze jedno. Mam w domu lampę Fotovitę - to jest lamapa imitująca słońce (przeznaczona jest głównie dla ludzi) i ma ona za zadanie zastąpienie słońca ludziom którzy go potrzebują. Ona też ma tam jakieś promieniowanie itp.. Zastanawiałam się czy taka lampa jest dobra dla legwanów. Jeśli ktoś coś wie na ten temat to proszę o opinię.

moja opinia jest taka że

1. zaiwestuj w moskitere z monej siatki, i zamocuj ją w tem oknie przy któym leg sie libi wygrzewać, promienie słoneczka dobrze mu zrobią

2. Czy wogule masz świetlówke UVB? nie dla ludzi, taka dla gadów np: Repti glo 5?

Uprawnienia umieszczania postów